Laitekysymykset 1 - 50

 

Kun koneen käynnistää aamulla ensimmäistä kertaa, niin prosessorin tehoksi ilmoitetaan jotain 1100 Mhz vaikka pitäisi olla 2600 Mhz.

Vaikuttaa hieman siltä, että siskon mieheltä on yksinkertaisesti loppumassa akkuparisto kovalevyltä. Kun patteri on huono, niin BIOS:lla on oletusasetukset käynnistettäsessä. Samoin rupeaa kello sekoilemaan yms. Kokeile vaihtaa kovalevylle akkupatteri (normaalisti noin 2-senttinen pyöreä littana 3 voltin akkuparisto), ei maksa paljoa ja käy lähes koneeseen kuin koneeseen.

Jostain syystä prosessorin kellotaajuus on vain 1900 MHz. Kertoimet ovat19 x 100 vaikka pitäisi olla 19 x 133. Olen päivittänyt BIOS:sin ja yrittänyt sieltä saada säädettyä kellotaajuutta, mutta ei tunnu onnistuvan...

Oletko katsonut, onko emolevyllä jumpperia kertoimelle. Omassani on jumpperivalinta erikseen 100:lle ja ylemmille.

Kun kone on verkkovirrassa, on näyttö jostain syystä selkeästi himmeämpi, kun jos sitä vertaa siihen tilanteeseen jolloin   verkkojohto ei ole seinässä! Välittömästi kun verkkojohdon irrottaa, koneen näyttö kirkastuu taas. Mutta heti kun verkkojohdon taas uudestaan laittaa kiinni, himmenee näyttö jälleen huomattavasti.

Näytön kirkkaus on säädetty pienemmälle koneen ollessa verkkovirrassa, jolloin kirkkaus alle akkusäädön asetuksen. Lisää kirkkautta asteittain koneen ollessa verkkovirrassa ja käytä välillä akulla ja sama uudelleen. Kirkkaus vaihtuu toisinpäin jossain vaiheessa. Kirkkauden säädölle pitäisi löytyä oma nappi näppiksestä.

Seuraavanlainen ongelma: käytän langatonta yhteyttä kannettavassa koneessa (WinXP). Kun kone on käyttämättä n. 30 - 60 min, langaton yhteys katkeaa. Jos ottaa yhteyden ominaisuudet näkyviin, niin IP osoitteet ovat silti yhä näkyvissä ja tehtäväpalkin kuvake väittää yhteyden olevan auki. Selaimella ei kuitenkaan saa yhteyttä nettiin. Kyseessä lienee jokin virransäästöominaisuus, tms. Esim. "korjaa yhteys" toiminto ei auta, vaan kone täytyy aina bootata uudelleen.

Eihän Laitehallinnassa ole verkkokortille määriteltynä Virranhallinta-välilehdellä "Salli tietokoneen sammuttaa tämä laite virran säästämiseksi" päällä?

ADSL-modeemiini tulee mm. kaapeli puhelimen pistorasiasta ja verkkokaapeli, joka menee tietokoneen verkkokortille. Jos jompaa kumpaa kaapelia joutuu pidentämään, onko eroa, kumpaa pidentää?

Onhan sillä pitkillä matkoilla varmaan merkitystä, mutta lyhyillä matkoilla ja yhdellä koneella lähinnä esteettinen. Itselläni on modeemille 10 m jatkojohto ja siitä useita verkkokaapeleita, joista pisin myös tuo 10 m.

Ongelma koneella oli sellainen, että kun kameran kytki tietokoneeseen, niin sekä Windows XP:n oma että Photoshop Elementsin kuvien siirto-ohjelma käynnistyivät yhtä aikaa ja yrittivät hakea kuvia. Tämä aiheutti molempien ohjelmien jumiutumisen. Kun lopetin XP:n oman siirto-ohjelman niin Photoshop Elements pystyi jatkamaan hommaa. Kuinka saan muutettua XP:n asetuksia niin, ettei ko. siirto-ohjelma käynnisty automaattisesti?

Oma Tietokone -> oikealla auki se siirrettävä levy (eli Nikon) -> Ominaisuudet -> Automaattinen käynnistys -> täppä päälle Valitse suoritettava toiminto ja valinnaksi Ei toimenpiteitä ja OK:lla pois.

Minulla on kaksi vanhaa työasemaa. Ovat olleet pari vuotta käyttämättöminä. Halusin ottaa ne käyttöön, mutta kumpikaan ei käynnisty. tuuletin pyörii ja valot palaa, mutta monitoriin asti ei tule signaalia. kummassakin näytönohjain ehjä, sen testasin.

Emolevyn kondensaattorit eivät pidä käyttämättömyydestä, joten siinä lienee vika. Ne pitäisi vaihtaa.

Näyttö sammuilee muutamaksi sekunniksi itsestään ja palautuu takaisin normaaliksi. Tätä saattaa tapahtua muutaman minuutin välein, teki sitten mitä tahansa koneella.

Tuota ongelmaa esiintyy paljonkin varsinkin määrätyn merkkisillä näytöillä. Ongelma on lähes aina niinkin eksoottinen kuin näytön virtajohdon pieni perääntyminen näytöstä. Jos vika tuossa, niin työnnä johto perille.

Hommasin n. 2 kk sitten 17" LCD-näytön. Tänään huomasin oikeassa yläkulmassa pienen valopisteen, joka tummaa taustaa vasten pistää silmään aika ikävästi (kokoluokka n. < 1 mm). Mikä aiheuttaa, eihän tuo ole normaalia? Takuut voimassa, alanko ottaa yhteyttä jo myyjään?

Yleensä näytössä saa olla muutamia viallisia pikseleitä ilman että menee takuuseen. Joissakin tosin luvataan vaihtaa jo yhdenkin viallisen pikselin takia. Tutki laitteen mukana tulleet paperit. Sieltä se selviää.

Tähän asti eli noin 2,5 vuotta tulostukset ovat pelanneet hyvin, mutta nyt yhtäkkisesti tulostuksessa tulee virheitä. Kirjaimet tulostuvat tuplana tai niitä jää kokonaan pois. Eli esimerkiksi tulostiminen testisivulla "luet" tulostui "lueuet" ja "onnistui" tulostui "onnistutui". Vika on toisaikainen eli välillä näyttäisi kaikki olevan kunnossa ja sitten taas tulee virheitä.

Pari kertaa olen törmännyt vastaavaan ja näissä oli syynä viallinen kaapeli koneen ja tulostimen välillä ja tällöin kyseessä oli vanhanmallinen Centronics-kaapeli, ei USB.

Mikä on wireless-nappi kannettavassa? Tarkoittaako se sitä, että jos lähellä on tukiasema, vaikka täällä hesan keskustassa oleva, niin painamalla tämän napin päälle ja menemällä riittävän lähelle ko. tukiasemaa pääsee nettiin? Ja kannettavassa, jossa ei ole tätä wireless- nappia, vaatii ostaa oman langattoman nettiyhteyden? Miten tämä wireless-toiminto menee? RJ-45 johto löytyy.

Wireless-nappi ainoastaan aktivoi langattoman verkkokortin käyttöön. Eli jos se ei ole päällä, ei langattomaan verkkoon yritetä. Tietoturvaseikka, ettei mennä tietämättä tuntemattomiin verkkoihin.

Sain MicroMemory'n 256MB tikun. Yritin alustaa, mutta ei onnistunut, koska FORMAT (FAT) väitti, että tikulla on vain 8 MB tilaa. Milläköhän tikkua pitäisi käpälöidä, että saisi kaikki 256MB käyttöön?

Taitaa tuo 8 Mt olla buuttisektori siinä tikussa. Sinun pitäisi poistaa osiot ja tehdä vain yksi koko tikun kokoinen osio ja alustaa se. XP:ssä se onnistuu kätevästi levynhallinnassa (Oma Tietokone oikealla -> Hallitse -> Levynhallinta).

Kannettava kone jossa on salasana onnistuin lyömään väärin tunnukset ja kone meni kiinni eikä päästä enää sisään. Ei anna kirjoittaa isoja kirjaimia ja siihen mihin tulee kiintolevyn ja akun ilmaisin tulee lukon kuva. Miten saada salaus purettua. Onko mitään keinoa...

Lukon kuva  meinaa, että num lk on päällä. Tällöin ei annettu salasana kelpaa ennen lukituksen poistoa. Poistetaan päältä painamalla kerran Fn + num lk –yhdistelmää.

Haluaisin kysäistä että mikä olis hyvä modeemiajuri? Nykyinen win lucent win modem 8.19. Mitä tietoja tarvitaan kun kysyy suositusta?

Mainitsemasi ajurit ovat puhelinmodeemiajureita, eikä niillä ole mitään tekemistä laajakaistasi kanssa. Jos netti pelaa, niin ajuripäivityksiin (verkko-kortin) ei ole tarvetta.

Vaihdoin vanhan kiintolevyn uuteen ja isompaan. Nyt kone on selvästi hitaampi. XP Home.

Onhan levyllä DMA päällä eikä PIO? Suorita -> devmgmt.msc ja sieltä haet IDE-ohjaimen ominaisuudet ja tarkastat asian.

Yksi kolmesta usb:stä lakkasi toimimasta. Ei tajua hiirestä, ei tikusta, ei mistään.

Mene Laitehallintaan ( Suorita... -> devmgmt. msc) ja poista kaikki USB-ohjaimet ja käynnistä uudelleen. Silloin XP asentelee ne uudestaan.

Jos näyttöä säilyttää lämmittämättömässä ulkovarastossa voiko sitä turvallisesti ottaa käyttöön. Esim. voiko se kostua ja kytkettäessä aiheuttaa sähköiskun vaaraa, paloturvallisuus vaaraa, tms.

Kannattaa antaa olla sisällä lämpimässä jonkun tunnin ennen käyttöönottoa, jotta mahdollinen kosteus ehtii haihtua.

Millähän perusteilla WinXP päättelee, milloin kone on muuttunut siinä määrin että Windows pitää aktivoida uudelleen (Win XP Home)? Nimittäin kun tuossa taannoin päivitin wanhan DVD-RW -asemani firmwaren, jouduin aktivoimaan Windowsin.

Oletkos tehnyt jotain muutakin koneellesi jo ennemmin? Täältä löytyy melko tarkka logiikka tuohon aktivointitarpeen määrittämiseen.

http://www.aumha.org/win5/a/wpa.php

Ostin A-Link WL54AP2 tukiaseman ja toimii moitteetta, mutta kun laitoin siihen salauksen valmistajan ohjeiden mukaisesti, niin sen jälkeen ei enää toiminukkaan ja salaamatonta yhteyttä en viitsisi oikeen käyttää. WPA-asetukset tarkistin tukiasemasta monesti että onko ne niin kuin valmistaja suosittelee ja on ne. Pitääkö koneesta vielä sitten laittaa jotain, että langaton yhteys toimii salattuna. Koneessa on XP Professional. Resetoin tukiaseman ja taas langaton yhteys toimii kun on salaamaton.

Homma riippuu asetuksistasi ja siitä annatko XP:n itse määrittää langattoman verkon vai käytätkö WLAN-korttisi valmistajan kilkkeitä.

Pikaohje:

Verkkoympäristö auki oikealla. Katsotaan että 'Langaton verkkoyhteys' on käytössä. Jos ei, kuvake auki oikealla ja klikkaus 'Ota käyttöön'. Sitten sama kuvake auki oikealla ja klikataan 'Ominaisuudet' ja valitaan välilehti 'Langattomat verkot'. Laitetaan, jos ei vielä ole, väkänen päälle kohtaan 'Windows määrittää langattoman verkon automaattisesti'.

Klikataan 'Näytä langattomat verkot'. Jos toiminto ei vielä pelaa käynnistetään kone tarvittaessa uudelleen ja mennään tähän samaan paikkaan. Valitaan se oma verkko ja klikataan 'Yhdistä'. Nyt kysytään sitä määrittämäämme verkkoon yhdistämisen salasanaa. Annetaan se kahteen kertaan ja klikataan 'Yhdistä'. Nyt langaton verkkoyhteys oli sitten yhdistetty.

Lisävihje verkkoyhteyksien löytämiseen:

Jos sinulla on Classic-näkymä käytössä, niin työpöydällä oleva 'Verkkoympäristö'-kuvake avataan hiiren oikealla. Jos menet Ohjauspaneelin kautta, niin silloin riittää ihan hiiren vasemman tuplaklikkaus. Silloin pitäisi yhtenä verkkoyhteytenä näkyä se 'Langaton verkkoyhteys'. Jos ei, niin valitse siellä 'Näytä verkkoyhteydet'.

Muita asetuksia koneen kytkemiseen langattomaan verkkoon:

'Lisäasetukset' -välilehdellä EI väkästä kohdassa 'Salli muiden verkon...'. 'Langattomat verkot' -välilehdellä väkänen kohdassa 'Windows määrittää langattoman verkon automaattisesti' ja sen oman verkkosi 'Ominaisuudet' -painikkeen alta välilehdeltä 'Yhteys' väkänen pois, niin koneesi ei yhdistä automaattisesti tuohonkaan verkkoon. Samalla 'Langattomat verkot' -välilehdellä vielä 'Lisäasetukset' -painikkeen alla valintana 'Mikä tahansa verkko' ja EI väkästä kohdassa 'Yhdistä automaattisesti toissijaisiin verkkoihin'.

Huomasin että koneeni USB-portteihin tulee virtaa silloinkin kun kone on pois päältä. Pitäisikö näin olla ja saako tämän muutettua BIOS:ista tai muuten?

Laita koneen virrat tulemaan katkaisijallisesta jakorasiasta. Katkaise siitä sitten virrat tarvittaessa.

Hankin äskettäin Canoscan 8600-laitteen, jolla voi skannata kerralla 4 kinodiaa. Tietokoneen käynnistyksen jälkeen ensimmäinen erä onnistuu, mutta jossakin kohtaa toista 4 satsia heittää virrat pois tietokoneesta ilman virheilmoitusta.

Laitehallinassa pitää ottaa USB-laitteilta virransäästöt pois.

Kertokaa miten näen koneeni käyttömuistin määrän selville, muuten kuin avaamalla kotelon ja laskemalla palikoista niitten yhteismäärän?

Esim. XP FI:ssä CTRL + ALT + DEL ja 'Suorituskyky', Fyysisen muistin määrä.

HP zv5000 ei käynnisty enää. Nyt kun kokeilen painaa virtapainiketta, niin virtavalo välähtää 3 kertaa ja mitään ei tapahdu Tarkoitan sitä merkkivaloa missä on "salaman" kuva.

 Viimeksi kun HP:n läppäri oireili juuri noin, niin riitti kun käytti laturin johtoa irti läppäristä.

Acer Aspire 9302 - onko bluetoothia? Onkohan läppärissäni bluetoothia, sillä nappula löytyy, mutta kun painan sitä, niin näytöön tulee teksti "No Bluetooth Device."?

Ei ole BT:tä. Nappula on jäänyt säästösyistä, kun samaan runkoon tehdään montaa mallia.

Koneessa lukee 7510 ja tarrassa Acer travelmate 7514 WSMi. Kumpi oikea?

7510 on sarja ja 7514 WSMi tarkka malli.

Miten osioin ulkoisen kovalevyn, (500gt). Siis siihen saisi vaikka esim. 5x100 gt osioita. Käyttis Win Vista.

Levynhallinnallahan tuo onnistuu. Suorita-boxiin 'diskmgmt.msc'.

Tuolta vähän vinkkiä.

http://tinyurl.com/6qgr9c
http://tinyurl.com/5uwrdl

Mistä biosin piippaus-selityksiä löytyy?

Tuolta valitsemaan, riippuu BIOSista:

http://tinyurl.com/69h493

Kannettava käynnistyy usein itsekseen, vaikka se olisi täysin sammutettu (ei siis standby tilassa). Kyseessä lienee "wake-up lan" toiminto, koska silloin kone ei käynnisty, kun otan verkkopiuhan irti. Mutta mistä sen voi disabloida? BIOSista en löydä.

Laitehallinnan ('Suorita...' -> 'devmgmt.msc') kautta verkkosovittimien ominaisuuksiin ja sieltä ruuvaamaan WakeOnLan-asetuksia.

Näytön kuva on nyt kääntynyt pysyvästi 90 astetta. Mistä saa palautettua oikeaan asentoon? Käyttis XP.

CTRL + ALT ja jokin nuolinäppäimistä. Tuolla yhdistelmällä asentoa saa muutettua. Kannattaa ottaa ominaisuus näytönohjaimen asetuksista pysyvästi pois, jos ei tarvitse. Eipähän virhenäpyttelyt haittaa.

CHKDSK lähtee XP:ssä päälle aina konetta käynnistettäessä.

Joko siellä on risaa dataa ja/tai levy on hajoamassa.

Komenna komentokehotteessa CHKDSK C: /R (R-vipu paikkaa vahingoittuneet sektorit ja palauttaa luettavat tiedot (sisältää /F-valitsimen) ja anna seuraavassa käynnistyksessä mennä tarkistuksen rauhassa läpi (voi sitten kestää).

Asensin uuden emolevyn. Käynnistysnapista tulee virrat päälle, mutta ei muuta. Sitten kun painaa reset-nappia, niin käynnistyy normaalisti ja toimii sen jälkeen kuin unelma. Samoin uudelleen käynnistys onnistuu ongelmitta. Missä vika?

Eri virtalähdettä kannattaisi kokeilla.

Acer-kannettava hukkaa säännöllisesti DVD-aseman

Täältä ohjetta:

http://support.microsoft.com/kb/929461

ADSL-modeemina on RR24AP(i+), kuinka suojata langaton verkko?

Katso sivulta 28 eteenpäin:

ftp://ftp.a-link.com/rr24api+/Quick.pdf

Ja sitten ainakin WPA-salaus käyttöön.

Acer-kannettavan mukana ei tullut asennuslevyjä, mitä tehdä?

Noissa asennuslevyt tehdään Acer Recovery -softalla, joka on siinä koneessa.

Kuinka saisin järjestettyä automaattisen varayhteyden 3 G:lla tai @450:lla jos varsinainen tippuu pois pelistä.

Hanki vaikka tällainen laite ja siihen sopiva lisäliittymä:

"Mikäli ensisijainen ulkoverkon xDSL -yhteys katkeaa syystä tai toisesta, voi TW-3G Flash-OFDM reititin muodostaa varayhteyden 3G tai Flash-OFDM -verkkoon automaattisesti."

http://www.easytel.fi/ofdm_reititin.php
http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=14057

Kannettavassa HP Pavilion zv5209EA on laitehallinnassa huutomerkki perusjärjestelmälaitteen kohdalla. Mikä laite on hukassa?

Katso laitteen 'Tiedot' -välilehdeltä sen ID ja nakkaa se Googleen. Tässä yksi esimerkki:

http://posio.biz/paper/laitteet.PNG

Tuota voisi siis hakea vaikka hakusanalla '2&DABA3FF&0'

Kun sitten saat kuukelin avustuksella tietoon mikä laite kyseessä, niin hae sille ajurit täältä:

XP

http://tiny.pl/zwd7

2000

http://tiny.pl/zwdw

Sama homma pelaa kaikissa XP ja Vista-koneissa, eli kun laite tiedossa niin haetaan/asennetaan ajurit valmistajan sivuilta.

Sähkökatkon jälkeen kone ei buuttaa enää ollenkaan, yrittää aloittaa, mutta käynnistys jää luuppiin.

 Aja komento chkdsk /r seonneille osioille, niin että laitat ensin koneen kiintolevyn kiinni johonkin toimivaan NT (Windows 2000, XP, Vista, 7) - koneeseen.

http://support.microsoft.com/kb/315265

Näytönohjaimen asetuksissa ei ole kuin 3 mahdollista tarkkuutta ja kuva on vääristynyt niillä kaikilla. Missä vika?

Näytönohjaimen valmistajan ajurit ohjaimelle puuttuvat. Ne saa valmistajan sivuilta.

Formatointi ei onnistu Seagate Barracuda kovalevylle, vaan tulee virheilmoitus: "Setup was unable to format the partition. The disk may be damaged. Make sure the drive is switched on and proberly connected to your computer. If disk is a SCSI disk, make sure your SCSI devices are proberly terminated. Consult your computer manual or SCSI adapter documentation for more information. You must select a different partition for Windows XP. To continue, press ENTER." 

Yleisin syy tuohon on, että levy on fyysisesti rikki, eikä ole korjattavissa (ainakaan halvalla).

Kuinka usb-tikun saa buuttaavaksi?:

Tuolta vinkkiä:

http://tiny.pl/z6kb

Kiintolevylle ei saa ajettua chkdsk-komentoa, vaan kone kaatuu. Levyn tietoihin ei pääse, siksi pitäisi saada tuo levynkorjaus ajettua.

Levyvikoihin näyttävät kuukeloinnit chkdsk:n kaatumisista viittaavan. Jollain palautussoftalla voisi tietty kurkkia, jos datat saisi pelastettua.

Tuossa olisi yksi ilmainen:

http://www.ilmaisohjelmat.fi/pc-inspector-file-recovery

Ja jos kyseessä on arvokasta varmistamatonta dataa, niin levy heti ammattilaisen hoteisiin. Muuten levy kokeilun jälkeen kierrätykseen lopullisesti rikottuna.

Maxtor Storage II 1 TB verkkokiintolevy. Se meni rikki, eikä siihen saa yhteyttä. Purin levyt irti, mutta kuinka päästä käsiksi tietoihin?

Lataa Ubuntu ja polta ISO:sta levy ja buuttaa Linuxiin. Siellä siirtele rojut jonnekin muualle. Tai hommaa sopiva ohjelma, jolloin saat käyttiksesi ymmärtämään levyn sisällön päälle.

http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

Ulkoinen 2,5" kovalevy. Windows XP home tunnistaa sen, muttei asenna: "Laitetta ei voinut asentaa koska tarvittavaa ohjelmistoa ei löydy". Missä vika?

Saahan se tarpeeksi virtaa? Onko paremmalla/lyhyemmällä USB-kaapelilla kokeiltu? Virranvähyyttä voi korjata kytkemällä laite erilliseen, virtalähteen omaavaan USB-jakajaan.

Kiintolevy on ryhtynyt juonimaan omia aikojaan. Enää Windows ei käynnisty. Mitä tehdä? Levy kuitenkin pyörii.

Aja chkdsk /r -komento levylle. Ja katso että käynnistämiseen tarvittavat tiedostot löytyvät sieltä levyltä.

Eli ainakin nämä tiedostot pitää löytyä levyn juuresta:

boot.ini
ntdetect.com
ntldr

Puhelimen Nokia 5140i :n suojakoodi on unohtunut, mitä tehdä?

Jos ei ole oletuskoodi 12345, niin puhelin huoltoon. Ainakaan E75 ei anna vetää tehdasasetuksiinkaan (vetää puhelimen sileäksi lukuunottamatta muistikorttia) ilman sitä suojakoodia.

http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/718504

Pöytätietokoneen sisuksista pitäisi saada pölyt pois, mutta miten?

Paineilmaa pullosta, niin että tuulettimet eivät pääse pyörimään, on hyvä konsti.

USB-tikku pitäisi saada XP:ssä formatoitua NTFS-formaattiin.

Näin onnistuu:

http://www.pctipsbox.com/format-a-usb-drive-with-ntfs-file-system/

Toimiiko mokkula Windows 2000:ssa?

Esim. DNA:lla Huawein E180 tuki käyttistäsi, mutta poistui juuri markkinoilta. Uusi Nokian CS-15 taas vaatii vähintään XP SP2:n.

Saako mokkulaan, jossa ei ole lisäantenniliitäntää, jotenkin antennia laitettua?

Induktiivisia lisäantenneja saa niihinkin vermeisiin, joista varsinainen liitin uupuu. Esimerkiksi tuollaisia:

http://www.siptune.fi/poynting/

Kuinkahan tiuhaan mustesuihkutulostimella olisi tulostettava jotta tulostuspäät eivät turhaan kuivuisi ja menisi tukkoon?

Riippuu varmaan mistä roikkuu. Itse käyttelisin vähintään kerran viikossa, sekä mustaa että värejä.

end faq