ADSL LAAJAKAISTA

Yhteys tavallisella ADSL-modeemilla (koneet kytketään kaapelilla modeemiin)

Jos olet kytkemässä konettasi internetiin tavallisen laajakaistan avulla (ADSL), niin operaattori tarjoaa mahdollisuuden automaattisiin asetusten hakemisiin ja näin ollen tehtäväksi jää edellisten asennusten deaktivoiminen. Ongelmia voi tulla varsinaisten laitteiden asennusten ja säätöjen kanssa. Tämä tulee kyseeseen erityisesti silloin kun tarvittavat laitteet (esim. ADSL-modeemi) eivät tule yhteyden kylkiäisenä vaan asiakas hankkii pelkän yhteyden. Lisäksi nykykannettavissa on yleensä oletuksena mahdollista hallinnoida yhteyksiä useammalla ohjelmalla. Haen näistä parhaan ja opastan käytössä.

Lisäksi ADSL-modeemi saattaa olla tehdasasennettuna  säädöiltään sellaisessa tilassa, etteivät kaikki turvaominaisuudet olekaan kytkettyinä. Tällöin yhteys kyllä pelaa, mutta suojaus on paljon heikompi kuin mihin itse laite antaisi mahdollisuuden.

Lisäksi tietoturvasta tulee viimeistään tällöin huolehtia. Netitön konehan on voinut hyvinkin tulla toimeen ilman käyttöjärjestelmäpäivityksiä tai kunnon virustorjuntaa.

Yhteys langattomasti WLAN-modeemin  kautta (modeemi sisältää langattoman tukiaseman)

Jos taas olet kytkemässä ADSL-yhteyttä langattomalla tukiasemalla (ei siis puhuta varsinaisesta langattomasta laajakaistasta) , niin suojauksia tulee pari porrasta lisää. Yhteyden kytkemiselle langattomasti tulee määritellä salasana, salausprotokolla, salausavain ja salauksen vahvuus. Toki yhteys voidaan aikaansaada lähes pelkästään piuhojen kytkemiselläkin, mutta tällöin naapurisikin voi nauttia Sinun maksamastasi yhteydestä. Ja samalla hän voi seurata mitä kaikkea Sinä siellä netissä puuhaat.

Näitten säätämisen vaikeus muodostuu siitä, etteivät vastaanotin ja lähetin ole välttämättä saman yrityksen tuotteita, vaan molemmissa on erilaiset säätöohjelmistot. Ei se mitään, minä laitan kyllä yhteyden pelaamaan ja salauksesta ei tarvitse tinkiä.

Huomaa, että vaikka käyttäisitkin WLAN-modeemia tavalliseen tapaan, eli kytket koneesi siihen kaapelilla käyttämättä langattomuutta, niin yleensä näissä modeemeissa langaton lähetin on oletuksena päällä.

Eli vaikka itse et käytä langatonta, niin kuka tahansa muu kantoalueella oleva voi sen tehdä, jos asetukset eivät ole kunnossa.