INTERNETYHTEYDET

Internetiin voidaan tänä päivänä päästä lukuisilla eri tavoilla. Tälle sivulle olen kerännyt niistä muutamia yleisimpiä. Tarkemmat tiedot näet klikkaamalla aina kyseisen tavan otsikkoa.

4G tekee tuloaan Posiolle. Tässä YLE:n juttu asian tiimoilta. Lisäilin nyt myös 4G:lle oman sivunsa. Klikkaa siis 4G LTE -otsikkoa nähdäksesi tuoreimmat turinat.

Alla vanhempaa tarinaa.

Kuriirilehden juttu Posion internetyhteyksistä 21.9.2011

 

luuri    4G LTE

Nopein Posiolla saatavilla oleva mobiililaajakaista.

 

adsl  ADSL laajakaista eli laajakaista puhelinkaapelin kautta (ei edellytä toimivaa lankapuhelinliittymää)

Vaatii puhelinkaapeloinnin, mutta ei toimivaa puhelinliittymää. Maksimietäisyys puhelinkaapelia myöten mitattuna on kohteesta puhelinkopille n. 7 km, mutta Sonera on kehittämässä tekniikkaa, jolla kantomatkaa saadaan jonkin verran nostettua. Tarkemmat saatavuustiedot saat operaattorin sivuilta. Soneran palveluun pääset tästä.

 

3g  3G

 

 Mobiililaajakaista mobiililaitteilla, eli osalla läppäreistä, mokkuloilla, osalla täppäreistä. Lisätietoa klikkaamalla otsikkoa.

 

edge  EDGE

 

2 - 6 kertaa GPRS -yhteyksiä nopeampi matkapuhelinverkkoja hyödyntävä vaihtoehto. Tekniikaltaan 2,75 G.

 

gprs  GPRS -yhteydet

Nämä olivat käytössä 1990-luvulla.

Internetiin pääsee tietokoneella myös käyttämällä matkapuhelinta tai mokkulaa modeemina. GSM -data on yksinkertaisin ja hitain. Lisäksi hinta on suolainen internetkäyttöön. Tällöin kannattaakin käyttää GPRS -tekniikkaa. Puhelimesta pitää tällöin löytyä GPRS -valmius ja sen tulee voida toimia GPRS -modeemina. Tarvitaan myös joko kaapeli tai jokin muu tapa yhdistää matkapuhelin ja tietokone toisiinsa. Lisäksi operaattorilta tulee hankkia tarkoitukseen sopiva liittymä, yleensä normaaliliittymään lisäpalveluna tilattava datapaketti. Nopeus on puhelinverkkoyhteyden luokkaa. 3G -yhteydet saadaan Posiolle uudella 900 MHz -taajuudella toimivalla tekniikalla ja siitä löydät lisätietoa 3G otsikkoa klikkaamalla. Mokkulan kanssa riittää yleensä sen kytkeminen tietokoneeseen.

 

puhelin  Puhelinverkkoyhteydet eli internetiin lankapuhelimen kautta

 

Tämä tapa oli vielä muutama vuosi sitten ainoa varteenotettava keino päästä Posiolta internetiin. Tarvitsee toimivan lankapuhelinliittymän. Tapana hidas (maksiminopeus luokkaa 50 kbit/s) ja poistumassa käytöstä.


Sovitaanko, että poistui jo.