PC-kysymykset 1 - 50

 

Kun koneen käynnistää aamulla ensimmäistä kertaa, niin prosessorin tehoksi ilmoitetaan jotain 1100 Mhz vaikka pitäisi olla 2600 Mhz.

Vaikuttaa hieman siltä, että siskon mieheltä on yksinkertaisesti loppumassa akkuparisto kovalevyltä. Kun patteri on huono, niin BIOS:lla on oletusasetukset käynnistettäsessä. Samoin rupeaa kello sekoilemaan yms. Kokeile vaihtaa kovalevylle akkupatteri (normaalisti noin 2-senttinen pyöreä littana 3 voltin akkuparisto), ei maksa paljoa ja käy lähes koneeseen kuin koneeseen.

Jostain syystä prosessorin kellotaajuus on vain 1900 MHz. Kertoimet ovat19 x 100 vaikka pitäisi olla 19 x 133. Olen päivittänyt BIOS:sin ja yrittänyt sieltä saada säädettyä kellotaajuutta, mutta ei tunnu onnistuvan...

Oletko katsonut, onko emolevyllä jumpperia kertoimelle. Omassani on jumpperivalinta erikseen 100:lle ja ylemmille.

Kun kone on verkkovirrassa, on näyttö jostain syystä selkeästi himmeämpi, kun jos sitä vertaa siihen tilanteeseen jolloin   verkkojohto ei ole seinässä! Välittömästi kun verkkojohdon irrottaa, koneen näyttö kirkastuu taas. Mutta heti kun verkkojohdon taas uudestaan laittaa kiinni, himmenee näyttö jälleen huomattavasti.

Näytön kirkkaus on säädetty pienemmälle koneen ollessa verkkovirrassa, jolloin kirkkaus alle akkusäädön asetuksen. Lisää kirkkautta asteittain koneen ollessa verkkovirrassa ja käytä välillä akulla ja sama uudelleen. Kirkkaus vaihtuu toisinpäin jossain vaiheessa. Kirkkauden säädölle pitäisi löytyä oma nappi näppiksestä.

ADSL-modeemiini tulee mm. kaapeli puhelimen pistorasiasta ja verkkokaapeli, joka menee tietokoneen verkkokortille. Jos jompaa kumpaa kaapelia joutuu pidentämään, onko eroa, kumpaa pidentää?

Onhan sillä pitkillä matkoilla varmaan merkitystä, mutta lyhyillä matkoilla ja yhdellä koneella lähinnä esteettinen. Itselläni on modeemille 10 m jatkojohto ja siitä useita verkkokaapeleita, joista pisin myös tuo 10 m.

Minulla on kaksi vanhaa työasemaa. Ovat olleet pari vuotta käyttämättöminä. Halusin ottaa ne käyttöön, mutta kumpikaan ei käynnisty. tuuletin pyörii ja valot palaa, mutta monitoriin asti ei tule signaalia. kummassakin näytönohjain ehjä, sen testasin.

Emolevyn kondensaattorit eivät pidä käyttämättömyydestä, joten siinä lienee vika. Ne pitäisi vaihtaa.

Näyttö sammuilee muutamaksi sekunniksi itsestään ja palautuu takaisin normaaliksi. Tätä saattaa tapahtua muutaman minuutin välein, teki sitten mitä tahansa koneella.

Tuota ongelmaa esiintyy paljonkin varsinkin määrätyn merkkisillä näytöillä. Ongelma on lähes aina niinkin eksoottinen kuin näytön virtajohdon pieni perääntyminen näytöstä. Jos vika tuossa, niin työnnä johto perille.

Hommasin n. 2 kk sitten 17" LCD-näytön. Tänään huomasin oikeassa yläkulmassa pienen valopisteen, joka tummaa taustaa vasten pistää silmään aika ikävästi (kokoluokka n. < 1 mm). Mikä aiheuttaa, eihän tuo ole normaalia? Takuut voimassa, alanko ottaa yhteyttä jo myyjään?

Yleensä näytössä saa olla muutamia viallisia pikseleitä ilman että menee takuuseen. Joissakin tosin luvataan vaihtaa jo yhdenkin viallisen pikselin takia. Tutki laitteen mukana tulleet paperit. Sieltä se selviää.

Tähän asti eli noin 2,5 vuotta tulostukset ovat pelanneet hyvin, mutta nyt yhtäkkisesti tulostuksessa tulee virheitä. Kirjaimet tulostuvat tuplana tai niitä jää kokonaan pois. Eli esimerkiksi tulostiminen testisivulla "luet" tulostui "lueuet" ja "onnistui" tulostui "onnistutui". Vika on toisaikainen eli välillä näyttäisi kaikki olevan kunnossa ja sitten taas tulee virheitä.

Pari kertaa olen törmännyt vastaavaan ja näissä oli syynä viallinen kaapeli koneen ja tulostimen välillä ja tällöin kyseessä oli vanhanmallinen Centronics-kaapeli, ei USB.

Hyvä kovalevyn päällekirjoitusohjelma haussa. Omistan Acerin läppärin ja olen myymässä sitä, tosin haluaisin ensin tuhota taydellisesti sen tiedostot ettei niitä saisi ulos enään (koneella on tehty työpaikan asiakirjoja yms) Siis koneessa ei ole korppuasemaa vain dvd.

Tuolta löytyy:

http://www.thefreecountry.com/security/securedelete.shtml

Ostin 320 GB kiintolevyn. Nyt kone ei tunnista kun 300 GB. WINXP ja WIN 2003 tekevät molemmat saman. Mistä mahtaa johtua?

Tästä on kysymys:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gibibyte

Mikä on wireless-nappi kannettavassa? Tarkoittaako se sitä, että jos lähellä on tukiasema, vaikka täällä hesan keskustassa oleva, niin painamalla tämän napin päälle ja menemällä riittävän lähelle ko. tukiasemaa pääsee nettiin? Ja kannettavassa, jossa ei ole tätä wireless- nappia, vaatii ostaa oman langattoman nettiyhteyden? Miten tämä wireless-toiminto menee? RJ-45 johto löytyy.

Wireless-nappi ainoastaan aktivoi langattoman verkkokortin käyttöön. Eli jos se ei ole päällä, ei langattomaan verkkoon yritetä. Tietoturvaseikka, ettei mennä tietämättä tuntemattomiin verkkoihin.

Mikä olisi näppärä korpulta ajettava exe, jolla saisi siirrettyä kovalevyltä tavarat ulkoiselle? Ghostin dos ei sisällä xcopyä, USB-ajurit kylläkin.

XXCOPY näyttää hoitavan homman. Näyttäisi olevan vipujakin ainakin tarpeeksi mistä valita.

http://www.xxcopy.com/index.htm#download

Sain MicroMemory'n 256MB tikun. Yritin alustaa, mutta ei onnistunut, koska FORMAT (FAT) väitti, että tikulla on vain 8 MB tilaa. Milläköhän tikkua pitäisi käpälöidä, että saisi kaikki 256MB käyttöön?

Taitaa tuo 8 Mt olla buuttisektori siinä tikussa. Sinun pitäisi poistaa osiot ja tehdä vain yksi koko tikun kokoinen osio ja alustaa se. XP:ssä se onnistuu kätevästi levynhallinnassa (Oma Tietokone oikealla -> Hallitse -> Levynhallinta).

Kannettava kone jossa on salasana onnistuin lyömään väärin tunnukset ja kone meni kiinni eikä päästä enää sisään. Ei anna kirjoittaa isoja kirjaimia ja siihen mihin tulee kiintolevyn ja akun ilmaisin tulee lukon kuva. Miten saada salaus purettua. Onko mitään keinoa...

Lukon kuva  meinaa, että num lk on päällä. Tällöin ei annettu salasana kelpaa ennen lukituksen poistoa. Poistetaan päältä painamalla kerran Fn + num lk –yhdistelmää.

Haluaisin kysäistä että mikä olis hyvä modeemiajuri? Nykyinen win lucent win modem 8.19. Mitä tietoja tarvitaan kun kysyy suositusta?

Mainitsemasi ajurit ovat puhelinmodeemiajureita, eikä niillä ole mitään tekemistä laajakaistasi kanssa. Jos netti pelaa, niin ajuripäivityksiin (verkko-kortin) ei ole tarvetta.

Jos näyttöä säilyttää lämmittämättömässä ulkovarastossa voiko sitä turvallisesti ottaa käyttöön. Esim. voiko se kostua ja kytkettäessä aiheuttaa sähköiskun vaaraa, paloturvallisuus vaaraa, tms.

Kannattaa antaa olla sisällä lämpimässä jonkun tunnin ennen käyttöönottoa, jotta mahdollinen kosteus ehtii haihtua.

Huomasin että koneeni USB-portteihin tulee virtaa silloinkin kun kone on pois päältä. Pitäisikö näin olla ja saako tämän muutettua BIOS:ista tai muuten?

Laita koneen virrat tulemaan katkaisijallisesta jakorasiasta. Katkaise siitä sitten virrat tarvittaessa.

Kertokaa miten näen koneeni käyttömuistin määrän selville, muuten kuin avaamalla kotelon ja laskemalla palikoista niitten yhteismäärän?

Esim. XP FI:ssä CTRL + ALT + DEL ja 'Suorituskyky', Fyysisen muistin määrä.

HP zv5000 ei käynnisty enää. Nyt kun kokeilen painaa virtapainiketta, niin virtavalo välähtää 3 kertaa ja mitään ei tapahdu Tarkoitan sitä merkkivaloa missä on "salaman" kuva.

 Viimeksi kun HP:n läppäri oireili juuri noin, niin riitti kun käytti laturin johtoa irti läppäristä.

Acer Aspire 9302 - onko bluetoothia? Onkohan läppärissäni bluetoothia, sillä nappula löytyy, mutta kun painan sitä, niin näytöön tulee teksti "No Bluetooth Device."?

Ei ole BT:tä. Nappula on jäänyt säästösyistä, kun samaan runkoon tehdään montaa mallia.

Mistä biosin piippaus-selityksiä löytyy?

Tuolta valitsemaan, riippuu BIOSista:

http://tinyurl.com/69h493

Näytön kuva on nyt kääntynyt pysyvästi 90 astetta. Mistä saa palautettua oikeaan asentoon? Käyttis XP.

CTRL + ALT ja jokin nuolinäppäimistä. Tuolla yhdistelmällä asentoa saa muutettua. Kannattaa ottaa ominaisuus näytönohjaimen asetuksista pysyvästi pois, jos ei tarvitse. Eipähän virhenäpyttelyt haittaa.

Asensin uuden emolevyn. Käynnistysnapista tulee virrat päälle, mutta ei muuta. Sitten kun painaa reset-nappia, niin käynnistyy normaalisti ja toimii sen jälkeen kuin unelma. Samoin uudelleen käynnistys onnistuu ongelmitta. Missä vika?

Eri virtalähdettä kannattaisi kokeilla.

ADSL-modeemina on RR24AP(i+), kuinka suojata langaton verkko?

Katso sivulta 28 eteenpäin:

ftp://ftp.a-link.com/rr24api+/Quick.pdf

Ja sitten ainakin WPA-salaus käyttöön.

Acer-kannettavan mukana ei tullut asennuslevyjä, mitä tehdä?

Noissa asennuslevyt tehdään Acer Recovery -softalla, joka on siinä koneessa.

Onko TWAIN jokin yleisajuri vai onko jokaiselle kuvalaitteelle omansa?

Standardiprotokolla on.

http://en.wikipedia.org/wiki/TWAIN

Formatointi ei onnistu Seagate Barracuda kovalevylle, vaan tulee virheilmoitus:

"Setup was unable to format the partition. The disk may be damaged. Make sure the drive is switched on and proberly connected to your computer. If disk is a SCSI disk, make sure your SCSI devices are proberly terminated. Consult your computer manual or SCSI adapter documentation for more information.
You must select a different partition for Windows XP. To continue, press ENTER.
"
 

Yleisin syy tuohon on, että levy on fyysisesti rikki, eikä ole korjattavissa (ainakaan halvalla).

Kuinka usb-tikun saa buuttaavaksi?:

Tuolta vinkkiä:

http://tiny.pl/z6kb

Maxtor Storage II 1 TB verkkokiintolevy. Se meni rikki, eikä siihen saa yhteyttä. Purin levyt irti, mutta kuinka päästä käsiksi tietoihin?

Lataa Ubuntu ja polta ISO:sta levy ja buuttaa Linuxiin. Siellä siirtele rojut jonnekin muualle. Tai hommaa sopiva ohjelma, jolloin saat käyttiksesi ymmärtämään levyn sisällön päälle.

http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

Ulkoinen 2,5" kovalevy. Windows XP home tunnistaa sen, muttei asenna: "Laitetta ei voinut asentaa koska tarvittavaa ohjelmistoa ei löydy". Missä vika?

Saahan se tarpeeksi virtaa? Onko paremmalla/lyhyemmällä USB-kaapelilla kokeiltu? Virranvähyyttä voi korjata kytkemällä laite erilliseen, virtalähteen omaavaan USB-jakajaan.

Asentaisin uuden kiintolevyn koneeseen, mutta kuinka kopioida vanha asennus uudelle?

Kopioi Clonezillalla vanha levy uudelle.

http://clonezilla.org/

Tosin jos asennuksesta on jo aikaa, niin uusi puhdas asennus uudelle levylle, voisi tehdä terää.

Pöytätietokoneen sisuksista pitäisi saada pölyt pois, mutta miten?

Paineilmaa pullosta, niin että tuulettimet eivät pääse pyörimään, on hyvä konsti.

USB-tikku pitäisi saada XP:ssä formatoitua NTFS-formaattiin.

Näin onnistuu:

http://www.pctipsbox.com/format-a-usb-drive-with-ntfs-file-system/

Toimiiko mokkula Windows 2000:ssa?

Esim. DNA:lla Huawein E180 tuki käyttistäsi, mutta poistui juuri markkinoilta. Uusi Nokian CS-15 taas vaatii vähintään XP SP2:n.

Mistä löytyisi tiedostojen tuhoojaohjelma, jolla voisi tyhjentää kovalevyn?

Tuollahan noita on mainittu:

http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/304075

Saako mokkulaan, jossa ei ole lisäantenniliitäntää, jotenkin antennia laitettua?

Induktiivisia lisäantenneja saa niihinkin vermeisiin, joista varsinainen liitin uupuu. Esimerkiksi tuollaisia:

http://www.siptune.fi/poynting/

Mitähän tarkoittaa Canon S200:ssa "Huoltovirhe 5200" ja kuinka virheen saa pois?

Näin:

http://www.fixyourownprinter.com/forums/inkjet/29498

Onko olemassa jotain kannettavaan liitettävää laitetta, johon voisi asentaa koneen kovalevyn ja kopioida sieltä tarvittavat tiedostot?

Onhan niitä. Esimerkiksi:

http://tiny.pl/hx998

Vanhat vinyylilevyt olisivat nyt muistitikulla, haluaisin muokata kappaleita.

Kokeiles Audacitya, sitä itse käyttelen.

http://tiny.pl/hhztg

Ja jos mp3:ksi vie, niin LAME:a mukaan.

http://lame.sourceforge.net/

Sandiskin 4GB:n tikku. Kuinka saan Cruzer Program Wizardin pois?

U3 siellä vissiin sulle piruilee. Osta ensi kerralla ilman sitä :) Tuossa poisto-ohjetta:

http://tiny.pl/hmt4t

Ja poisto-ohjelma täältä:

http://apac.sandisk.com/Assets/u3/launchpadremoval.exe

Langattomassa näppäimistössäni on joku F-LOCK. Mikä se on?

http://en.wikipedia.org/wiki/F-Lock

Pöytäkone on täysin mykkä, virtanapista ei tapahdu mitään. Virtalähde on 20-napaisella liittimellä varustettu ATX-poweri. Mistä tietää onko se pimennyt vai voiko emolevy olla sökö?

Kokeilemalla eri powerilla.

Pc saa virtaa, mutta ei pääse edes POST-testiin. Onkohan edessä emolevyn vaihto?

Hyvin paljon mahdollista. Noin on omien kokemusteni mukaan pruukannut vastaavissa tilanteissa käymään.

Onko PC3200- tai PC2700-muisti taaksepäin yhteensopivaa, jolloin sen voi laittaa toimimaan hitaammalla nopeudella, jos emolevy ei nopeampaan taivu?

Riippuu muistista. Valitsee sellaista muistia, joka on alaspäin yhteensopivaa. Ilmoitetaan kyllä spekseissä.

Tietokoneen cd/dvd asema lakkasi toimimasta. Voiko kannettaviin tietokoneisiin ostaa uusia levyasemia?

Voihan niihin ostaa.

http://fi.eetnordic.com/

PC:ni sammuu kun katsoo videopätkiä tai käyttää pitempään.

Onkos prosessorin siilestä putsattu pölyt pois? Saattaisi sammua lämpöhalvaukseen

Miksi kone käynnistyy DVD:ltä, muttei CD:ltä?

Aseman CD-lukutaidot vajaat/vialliset. Kokeile polttaa se käynnistyvä ohjelmisto eri merkkiselle/tyyppiselle CD:lle tai sitten DVD:lle.

Kone ei enää suostu käynnistymään. Näyttöön ei tule minkäänlaista kuvaa; vain virtakytkimen valo vaihtuu sekunnin ajaksi oranssista vihreäksi. Puhaltimet kyllä pyörivät.

Otas ensin virtajohto irti ja pidä virtanappia jotain kymmenen sekkaa pohjassa. Sitten kytke virtakaapeli takaisin ja kokeile.

Läppärini näppäimistön päälle kaatui teetä ja nyt näppäimet eivät toimi. Ei edes erillisellä näppäimistöllä.

Näppäinmatto varovasti irti liittimestään ja sitten kokeilemaan. Purkuohjeita löytyy netistä, kun tietää tarkan mallin koneelle.

Kannettava tietokoneeseeni pitäisi osioida, ilman että osioita pitäisi uudelleen alustaa

Esim. GPartedilla onnistuu:

http://gparted.sourceforge.net/

end faq