4G-projektini aiempi historia

Tilanne 14.10.2015

Vaikuttaisi että Posion loput 4G-linkit tulisivat marraskuun lopussa jonka jälkeen nähtäisiin lopullinen peittoalue. 4G Vierustunturista on pelannut odotuksien mukaan ja jo nyt on nähtävissä nopeuksien heittelemistä käyttäjämäärän kasvaessa. Tämä koskee siis Vierustunturin linkkiä, jossa ei taida kuitua olla. Kunhan loputkin linkit tulevat niin kuorma varmaan jakaantuu muillekin linkeille ja mukaan tulee kuidun päässä olevia linkkejä, joita kannattaa suosia jos mahdollista.

Tilanne 15.9.2015

Vierustunturin asennuksessa oli tehty virheitä, jotka on korjattu nyt 15.9.2015. 4G toimii lopultakin Lehtiniemessä. Nyt voi siis kokeilla toimiiko muualla Vierustunturin linkin vaikutusalueella. Kartan mukaanhan kenttien tulisi yltää aina Rovaniementien eteläpuolelle. Tosin mitä olen ensimmäisiä testaajia kuunnellut, niin vaatii lisäantennin jos ollaan hiemankaan kauempana mastosta.

Oma yhteystestini näytti TÄLTÄ

Lataus on jo nyt hyvä, uploadissa (eli upissa) on petrattavaa paljonkin, mutta jospa tarkempi suuntaus auttaisi tai sitten täällä kauempana on uppi se joka ensin kärsii, No 4G-verkkohan laajenee vielä muutaman kuukauden sisään. Pitempiaikaisessa latauksessa esiintyy suuria vaihteluita ja vaikuttaa vahvasti siltä että napsut loppuisivat Vierustunturista. Sinnehän ei mene tietääkseni kuitua. Latauskäyrä näytti tältä:

4g lataus

Tuossa on kaksi latausta menossa joiden yhteinen kapasiteetti riittäisi kevyesti siihen 50 Mbit/s maksimiin. Vaan ei pääse. Keskimäärin vaikuttaisi tavaraa tulevan n. 30 Mbit/s, joka sekin on ihan kivasti. Ping on myöskin ihan kiva kolmen-neljänkympin luokkaa, eli latenssi suht pieni. Kyllä tämä vielä näin väliaikaiseksi on ihan ok, mutta kunhan koko Posio on rakennettu, niin silloin pitää petrautua tuosta.

Infoa 29.12.2015


Tele Finlandin vastaus verkon ongelmiin:


"Kuuluvuuskartan osalta voin kertoa, että se ei ole vielä ajantasalla kaikkien yhteisverkon muutosten osalta. Keskustassa kaiken pitäisi kuitenkin olla jo kunnossa, mutta vikatilanne on havaittu parissa tukiasemassa Posiolta länteen n. 25 km."

Infoa 28.12.2015

Sonera on näemmä julkaissut joulun alla päivitetyn peittoaluekartan. Posion kohdalla silmiinpistävää on että Rutavaaran mastoa siihen ei ole merkitty, vaikka Yhteisverkon mukaan sinnekin 4G:n piti tulla samaan aikaan muiden linkkien kanssa. Samoin huomasin tänään ettei se Teletalon linkki pelaa vieläkään. 

Tilanne 21.12.2015

Suomen Yhteisverkko julkaisi tänään valheellisen tiedotteen että C14 alue (mm. Posio) olisi valmis. Tosi asiassa useita linkkejä uupuu vieläkin.

yv

Tilanne 17.12.2015

Vaikka tänään piti olla käyttöönotto, niin ainoa tietämäni muutos on että puhelimessani alkoi tänään DNA:n liittymä toimia Rutavaarasta 3G:llä EDGEn sijaan. Samoin sain tietää että Susivaarassa ja Kellinvaarassa oli 4G toiminut jo päiviä.  

Tilanne 16.12.2015

Kumpuvaaran masto valmis, Mourusalmessa pelaa 4G.

Tilanne 15.12.2015

Peräposion linkki kytketty.

Tilanne 10.12.2015

Niirokumpuun tuli 4G, mutta ei vielä täydellä teholla.

Tilanne 30.11.2015

Suomen Yhteisverkko ilmoitti juuri että käyttöönotto viivästyy ja ilmoitettu uusi starttipäivä Posiolla onkin 17.12.2015

Tilanne 23.11.2015

Posion taajamassa alkoi 4G toimia Lampitien linkistä. Antoi hyvin kenttiä ihan Lipon suoralle saakka, jossa hyppäsi Peräposion mastoon ja 3G:hen. Toiseen suuntaan heikkeni yhdellä tolpalla jo kylän toiseen päähän ja esim. Eteläkaaressa ei vielä toimi ilman 4G-pakotusta. Eli selvästikin suunnattu Rovaniementien suuntaisesti ja Rovaniemen suuntaan, koska toinen linkkihän tulee teletalolle.

Tilanne 17.11.2015

Suomen Yhteisverkko ilmoitti juuri että käyttöönotto viivästyy ja ilmoitettu uusi starttipäivä Posiolla onkin 10.12.2015

Tilanne 11.11.2015

Suomen Yhteisverkko ilmoitti juuri että käyttöönotto viivästyy ja ilmoitettu uusi starttipäivä Posiolla onkin viikkoa myöhempi, eli 26.11.2015

Tilanne 28.10.2015

Suomen Yhteisverkko Oy ilmoitti tänään että Posion loput 4G-linkit otetaan käyttöön 19.11.2015. Tukiasemat ovat Posiolla keskusta, Ahosenniemi, Perä-Posio, Hoikka, Rutavaara, Jaksamo, Kiviaho, Raistakka, Kumpuvaara, Kellinvaara, Lipeävaara ja Susivaara

Tiedote

Päivitystä (12.9.2015)

4G tuli osittain, muttei luvatusti, jotain häikkää on. Nyt pelaa kuulemma Ristilässä asti (Vierustunturista) ja Maaninkavaaran 4G:kin on toiminnassa ja varmaan Tolvassakin. Mutta Lehtiniemessä ei siis vielä pihaustakaan. Vikailmoitus tehty.

Päivitystä (3.9.2015)

Nyt saan jo signaalia Vierustunturilta, mutta verkko ei ole vielä toiminnassa. Arvot ovat ihan ok, vaikka antennia ei ole vielä isommin suunnattu.

ARVOT

Päivitystä (27.8.2015)

Viivästyy kuten arveltiin, uusi päivä olisi nyt 11.9.2015.

Päivitystä (18.8.2015).

Toimijoilta oli aiemmin tiedusteltu sähköpostilla mikä on tilanne ja nyt tuli vastaus:

"Kemijärven osalta rakentaminen venyy valitettavasti näillä näkymin hieman myöhempään – mutta tämän hetkisen suunnitelman mukaan sinnekin pitäisi ehtiä vielä ennen vuodenvaihdetta." Kiitokset Mursun Akille tästä tiedosta.

15.8.2015

Itse tilasin juuri sopivan liittymän, laitteen ja erillisen harava-antennin, koska matkaa linkkiin tulee n. 20 km. Liittymän tulee olla Soneralta, DNA:lta tai Tele Finlandilta. Elisa ja Saunalahti eivät ole mukana tässä hankkeessa, joten heidän verkostaan ei ole tässä kyse.

Liittymäksi otin Tele Finlandin 4G-netin tarjous 15,00 €/kk, jossa hinta voimassa vuoden, jonka jälkeen voi pyytää uuden tarjouksen.

Minä sain tuohon hintaan, mutta nyt on näemmä 17 €/kk (10.9.2015).

Laitteeksi valitsin kunnollisen 4G-reitittimen (liittymäkytkyllä 168 €), johon saan sen lisäantennin kiinni ilman sovittimia ja jaettua yhteyden niin langattomasti lähiverkossa, kuin piuhallakin. Tilaukset tein netissä, jotta sain ilman postikuluja kotiin asti.

4G-antenniksi otin kunnon 18 dB vahvistavan suunta-antennin, malli kävi suoraan reitittimeen, niin ei tarvinnut sovittimia. Lähellä mastoa voisi toki ilmankin pärjätä. Nyt se takaa että yhteys säilyy koko ajan hyvänä.

Kertoilen sitten kuun lopussa ja myöhemmin miten kävi ja miltä näyttää. Minulta saa näissä jutuissa myös tarvittaessa apua.

21.8.2015

4G-antenni ja Huawein modeemi tulivat ja katselin onko asennuksessa jotain erikoista täällä Posiolla. On siinä poikkeavaa ainakin asento johon antenni laitetaan. Eli esim. televisioantennista poiketen antenni laitetaan kyljelleen, eli piikit ylös. Ohjetta voi katsoa vaikka TÄÄLTÄ

Tein itse pikaohjeen 4G-asennuksestani ja voit lukea sen  TÄSTÄ.

Verkko on siis juuri laajenemassa myös Posiolle. Juttuun TÄSTÄ

PALAA 4G-SIVULLE