mobile 4G LTE 800 MHz

Meillä Lapissa kuten Posiolla sivukylien 4G toteutetaan 800 MHz-taajuudella. Toimii mokkuloilla, puhelimilla ja tableteilla jos niistä löytyy 4G-tuki tuolle taajuudelle. Tarkista toimivuus etukäteen, jos haluat tätä tekniikkaa hyödyntää. Samoin huomioi että 4G toimii varmuudella ilman lisäantenneja vain muutaman kilometrin mastosta.

Ja kannattaa huomata selvä ero Suomen Yhteisverkko Oy:n ilmoittaman ja Soneran ilmoittaman välillä. Näistä Sonera on se jonka peittoalueilmoitus vastaa selvästi paremmin todellisuutta. Suomen Yhteisverkko Oy:n ilmoittama peittoalue vaatii kauempana mastosta herkästi sen harava-antennin, jos yltää sittenkään.

Toinen seikka johon kannattaa kiinnittää huomiota, on että meneekö tukiasemalle kuitu. Jos päätien varressa on n. kilometrin välein harmaita putkia, joissa on keltainen lätkä ja siinä punainen heijastin ja sen lisäksi muutaman kilometrin välein ruskeita "pönttöjä", niin silloin ainakin tien varressa kulkee kuitu. Toinen vaihtoehto on, että linkkiyhteys on toteutettu ilmateitse ja silloin ainakin itse pelkään että kaistaa voi olla niukasti.

Eli jos sinulla on mahdollista valita useammasta linkistä, niin kannattaa ehdottomasti valita se johon menee kuitu. Silloin ainakin kaista riittää.

Soneran ilmoittama peittoalue

Suomen Yhteisverkko Oy:n Posiolle ilmoittama lopullinen peittoalue

Käytännön nopeudet ovat Posiolla maksimissaan 80 megan luokkaa ja upload eli uppi 50 megan paikkeilla (lue lisää sivun alalaidasta). Ja tietenkään pelkät laitteet eivät vielä tee autuaaksi, vaan tarvitaan sopiva 4G-liittymä.

Ja jos tuntuu hankalalta, niin minulta saa kyllä tilata apua.

HOX! Kauttani saat nyt hankittua myös tarvitsemasi antennit.

Kuriiri-lehden juttu 4G:stä 23.9.2015

Infoa 26.1.2016
 
Rutavaaraan on nyt kytketty 4G.
 
Infoa 25.1.2016
Rutavaaran 4G-käyttöönotto estyi viime viikolla pakkasen vuoksi, mutta tällä viikolla hommasta tulee vihdoin valmista. Asennuspäivä on vahvistettu ja se on 27.1.2016. Samoin Telavaaraan on kuulemma saatu nyt 4G.

 

Infoa 20.1.2016

Pakkasten takia Rutavaaran 4G-käyttöönotto siirtyy, mutta pyritään kuitenkin saamaan toimintaan kuun lopulla.

Infoa 13.1.2016

Rutavaaraan on säiden salliessa tarkoitus saada 4G toimintaan 19.1.2016. Jo nyt pitäisi pelata jollain lailla Lehtiniemessä, koska 12.1.2016 ovat suunnanneet peilejä sinne jostain muusta suunnasta. Teletalon linkin tilanteesta tein tiketin myös.

Infoa 12.1.2016

Teletalonkin 4G on sittenkin toiminnassa, mutta se vaikuttaa olevan erikoisesti suunnattu. Eli koulukeskukseen ja jäähallille päin antaa kenttiä, mutta ei edes Rovaniementien toiselle puolelle kunnanvirastolle. Tuosta on varmaankin haittaa niin Etelä- kuin Pohjoiskaarenkin suunnalle, koska Lampitie ei sinne taida oikein kunnolla yltää ilman lisäantennia.

Infoa 11.1.2016

Yhteisverkon mukaan Rutavaaraan saadaan 4G aikaisintaan viikolla 4. Eli sivuillaan olevat tiedotteet Posion valmistumisesta jo 17.12.2015 ovat ainakin siltä osin valheellisia.

Tilanne 28.10.2015

Suomen Yhteisverkko Oy ilmoitti tänään että Posion loput 4G-linkit otetaan käyttöön 19.11.2015. Tukiasemat ovat Posiolla keskusta, Ahosenniemi, Perä-Posio, Hoikka, Rutavaara, Jaksamo, Kiviaho, Raistakka, Kumpuvaara, Kellinvaara, Lipeävaara ja Susivaara

Tiedote

Peittoalue (muista että voi vaatia lisäantennin)

Tein 4G-projektini aiemmille vaiheille oman sivunsa ja pääset sinne TÄSTÄ.

Sieltä löytyvät tarkat tiedot ja ohjeet mitä hankin ja mistä, sekä minkä otin liittymäksi. Lisäksi sieltä löytyvät kuvalliset ohjeet asennuksiin ja konfigurointeihin.

Tiedotteisiin TÄSTÄ

Soneran rakenteilla olevat TÄSTÄ

Kuuluvuuskartat

Soneran ja Tele Finlandin (Telian) kuuluvuusalue

DNA :n kuuluvuusalue

Elisan kuuluvuusalue

Voit myös lähettää kommenttia 4G:hen liittyen alla olevalla lomakkeella.

Huomasinpa juuri että palautelomakkeeseen tekemäni viimeisimmät tekniset muutokset eivät olleetkaan tallentuneet, jonka takia olen nyt hukannut yhden kysyjän yhteystiedot.

Eli jos laitoit tätä kautta palautetta Kirintövaaran suunnalta to 5.11.2015 iltapäivällä, niin laitatko ystävällisesti yhteystietosi uudelleen joko tämän lomakkeen kautta tai suoraan sähköpostiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kysymystä ei tarvitse uusia, se on minulla tallessa.

Voin tässä samalla yleisesti todeta että Kirintövaaran osalta kyseeseen tulee joko Kumpuvaaraan tuleva masto tai  sitten taajaman masto (teletalolla). Vahvistavasta lisäantennista on suuressa osassa Kirintövaaraa merkittävää apua, koska tunnetusti siellä on 3G:kin kranttu saada pelaamaan. Hinta on samassa luokassa jakavan 4G-reitittimen kanssa.

Form not found or is not published

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

 

Operaattorit koettavat edelleen hämätä kuluttajia teoreettisilla nopeuksilla

Voit lukea vaihteluvälin määritelmästä TÄSTÄ Tapaus koskee kiinteitä liittymiä, mutta logiikka on aivan sama 4G:n osalta. Siellä todetaan mm. "Keskiarvon ohella toinen hyväksyttävänä pidettävä vaihtoehto ilmoittaa tiedonsiirtonopeuden vaihteluväli on kannanoton mukaan käyttää yksiselitteistä alarajaa sekä ylärajaa, jotka ovat liittymällä saavutettavissa."

Esimerkiksi Sonera myy Posiolle 4G-liittymäänsä 150 Mbit/s nopeuksilla, vaikka ehdoton käytännön maksimikin on vain 80 Mbit/s, eli se todellinen vaihteluväli joka on pienellä präntätty sinne alle.

sonera nopeudet

Eikä Elisalla ole yhtään sen puhtaampia jauhoja pussissaan. Nuo tiedot taas on piilotettu kokonaan eri linkin taakse ja kuluttajan tulee osata se erikseen klikata lisätietojen alta.

elisa nopeudet

Kannattaa huomata että tuota Elisan nopeinta ei ole Koillismaalla tarjolla, ei edes Kuusamossa. Normaalia 4G:täkään Elisalla ei Posiolla käytännössä ole lainkaan.Samoin sellaista liittymää kuin kartan 150 Mbit/s, ei ole olemassakaan, vaan se tarkoittaa tuota yllä olevaa 100 Mbit/s (todellisuudessa 80 Mbit/s max.). Onpahan vain otettu hieman ilmoja pois ylilyönnistä.

elisa kuuluvuus

 

Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen sentään sanoo suoraan kuinka asia on (olisiko minunkin kritiikkini ollut pieneltä osaltaan herättelemässä keskustelua), pisteet siitä:

YLE Lapin jutusta 19.11.2015

Verkon nopeudeksi on luvattu maksimissaan 300 Mbit/s taajamissa ja 150 Mbit/s taajamien ulkopuolella.

– Mutta minä en halua sitä liikaa hehkuttaa. Kyllä niitä käytännössäkin voi niitä parinsadan megabitin nopeuksiakin saada, mitä olemme tässä verkossa mitanneet, Jokinen sanoo.

Todellinen käyttönopeus on siis maksiminopeutta selvästikin matalampi.

– Sellainen 50 megabittiä sekunnissa ei ole mitenkään poikkeuksellisen erityinen käytännön nopeus Lapissakaan enää.

Suomen Yhteisverkko Oy ei suoraan tarjoa palveluita asiakkaille, vaan sen tekevät yrityksen omistamat teleoperaattorit.

 

Mitä tarkoittaa esimerkiksi internetyhteyksien mainoksissa usein esiintyvä termi Mbit/s?