Kaikki tipsut

Thunderbird-tipsu

Päivitinpä Vistakoneessani majailevan Thunderbirdin versioon 2.0.0.9. Asennus ei oletuksilla onnistunut vaan herjasi ettei kykene käsittelemään tiedostoa mozMapi32.dll Ongelman saa kierrettyä ainakin nimeämällä tiedoston uudelleen. Tiedoston poistokaan ei nääs onnistu kuin vikasietotilassa.

Suojatuille sivuille (https) ei pääse

Tuli tuossa puhelu jokin aika takaperin, ettei netti pelaa. Hieman haarukointia ja lopputulemana oli, ettei suojatuille sivuille (https) päässyt. Syylliseksi paljastui BIOS-paristo, joka oli finito. Kone eli vuotta 2006 ja tästä syystä esim. nettipankkiin jäi pääsemäti. Eli kello ensin aikaan ja sitten eteenpäin.

Sisäverkkotipsu

Sisäverkko voi olla hidas vaikka nimelliset porttinopeudet väittävät muuta.

Aikoinaan sisäverkkoni oli niin että koneet olivat ADSL-modeemissa kiinni. Modeemin portit ovat 100-megaisia. Hommasin myöhemmin D-Linkin gigaisen kytkimen, jossa on jo enemmän porttejakin. Nykyinen sisäverkkoni on tuon kytkimen kautta ja kytkin on sitten kytketty modeemiin ja sitä kautta maailmalle. Modeemin kautta pelatessa sisäverkkokin ryömi sadasosalla siitä verrattuna kytkimen kautta kulkeviin.

Opetus. Kannattaa hankkia muutaman kympin kytkin jos on tarvetta siirtää kamaa sisäverkossa. ADSL-modeemi voi olla varsinainen pullonkaula. Nimellisnopeus vaikuttaa riittävältä, mutta totuus on toinen.

Ubuntu-tipsu, prosessi backend

Ubuntussa näyttää olevan tällainen bugi. Jos sillä ajaa laitetestin (suomiversiossa 'Järjestelmä' -> 'Ylläpito' -> 'Järjestelmän testaus'), niin prosesseihin jää roikkumaan prosessi nimeltä 'backend'. Tämän voi huoleti tappaa (jos siis ei konetta halua sammuttaa). Voi muuten syödä näköjään kaiken prosessoritehon tai ainakin huomattavasti.

XP:n maa-asetus -tipsu

Jos XP:ssä ei pääse maa-asetuksia vaihtamaan, vaan antaa virheilmoituksen ettei merkit kelpaa, niin rekisteriin tulee kopioida jostain toisesta koneesta tai toisesta sijainnista haara:

HKCU\Control Panel\International\

Esimerkistä käy:

http://www.tomshardware.com/forum/79444-45-regional-settings-problem

F-Secure -tipsu

Koneessa oli mennyt F-Securen lisenssi vanhaksi. Tilalle oli sitten asennettu Soneran Tietoturva (F-Secureahan se on sekin). Muuten hyvä, mutta kun tilausta ei saa vahvistettua, ei sitten millään. Ilmoittaa ettei verkkoyhteyttä löydy, vaikka netti futaa ok. Poistot ja uudelleenasennukset ei auta.

Syypääksi selvisi jostain syystä osin sekaisin oleva kiintolevy. Levy on testien mukaan täysin ehjä, mutta siellä oli tiedostoja vialla. Tuli orpovientejä sun muita. Chkdsk:n jälkeen alkoi F-Securelle verkkoyhteydetkin kelpaamaan. Sinänsä erikoista ettei ongelmia ollut tullut (eikä ollut) muussa käytössä.

Excel-tipsu

Olipa Excel-tiedosto jossa julmetusti välilehtiä. Tarvetta korvaa-toiminnon käyttöön, mutta taulukot suojattu (ei salasanaa). Korvaa toimintoa ei voi käyttää suojattuihin taulukoihin. Taulukoiden suojaus ei ole ongelma, kunhan suojaukset saisi kerralla pois. Tämä ei onnistu valitsemalla Excelissä kaikki välilehdet kerralla ja sitten poistamalla suojaus. Mutta kun tiedoston avaa Calciin ja valitsee siellä kaikki välilehdet, niin johan poistuu suojaus kaikista kerralla. Sitten vain tallennus ja se oli siinä. Nyt pääsee Excelissä korvaamaan mitä tarvitsee.

CybernCam (RiistaPalikka) ja TeleFinland -tipsu

CybernCam (RiistaPalikka),

http://www.cyberncam.com/

,ei sisällä esiasetusmahdollisuutta TeleFinlandille tyyliin: SET telefinland, vaan asetus on tekstattava manuaalisesti.

Asetus on:

Set telefinland 0 0 195.156.25.33 http://mms.sonera.net:8002/

Nuo pari nollaa tarvitaan, jotta asetetaan "joku" tunnus ja salasana, vaikkei niitä tarvitakaan. Muuten tulee virheilmoitus paluutekstarina virheellisestä käskystä.

Huawei E160E + Win7 -tipsu

Ko. yhdistelmällä ei Elisan mobiililaajakaista näköjään lähde pelaamaan kuvaketta tuplaklikkaamalla. Ilmoittaa hetken päästä kun yrittää yhdistää, että yhteyttä ei saanut muodostettua, yritetäänkö uudestaan?

Vika on yllätys yllätys, oikeuksissa. Toissijaisella kuvaketta "Suorita järjestelmänvalvojana", niin johan pelaa.

Laitoin tuon sitten kuvakkeen asetuksiin, jotta tuplaklikilläkin tulee järjestelmänvalvoja-kysely.

Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx)-tipsu

Tämä Ubuntu-versio laittoi minulle näköjään oletuksena ikkunoiden ylänurkkahanikat vasempaan yläkulmaan. Olisi erittäin hankalaa, kun käyttelee jatkuvasti muitakin koneita, joissa vastaavat löytyvät oikeasta yläkulmasta.

Asetus muuttui takaisin kun kävi vaihtamassa asetuksen paikasta (finskissä) 'Järjestelmä' -> 'Asetukset' -> 'Ulkoasu' -> 'Teema'.

Esimerkeissä näkyivät hanikat vasemmalla ylhäällä, mutta kun vaihtoi teemaksi esim. 'Human', niin hanikat alkoivatkin löytyä sieltä mistä pitää, eli oikealta ylhäältä. Joku bugi vissiin, ei missään nimessä suunniteltu juttu, vaikuttaisi siltä.

Kännyt-tipsu

Seuraavanlainen käytös on normaalia ainakin osassa Nokian malleista. On kaksi soittajaa, jotka molemmat löytyvät puhelinmuistiosta ja joiden puhelinnumeroiden ainoa ero on niiden suuntanumeroissa. Tällöin noksu ei osaa erottaa kumpi soittaa, vaan voi näyttää sen toisen soittajan nimen. Törmäsin itse mokomaan juttuun, kun numerot olivat muuten identtiset, mutta toisella oli lankanumero ja toisella surinan kännynumero.

Firefox -tipsu

Tulipa tuossa puhelu päivällä. Muuan immeinen oli onnistunut hukkaamaan Firefoxista kaikki yläreunan valikot. Nyt ei saanut surffailtua kuin kotisivuna olevan googlen kautta.

Valikot saa takaisin kun käynnistää Firefoxin vikasietotilaan (Windowsissa käynnistyskuvake löytyy ohjelmista Mozilla Firefox
-kansiosta) ja laittaa käynnistyksen yhteydessä tulevaan ikkunaan valinnan päälle kohtaan että palauttaa valikot.

Admin-sharet seiskaan -tipsu

Admin-jaoista on täälläkin ollut aika ajoin puhetta. Itselleni tuli tarve tuossa saada ne käyttöön seiska-prossa (32-bit). No näin se onnistuu:

Ensin otetaan siinä seiskassa tulostimien ja tiedostojen jakaminen käyttöön. Se tehdään Verkko- ja jakamiskeskuksen kautta ottamalla sieltä vasemmalta esille "Muuta jakamisen lisäasetuksia". Sieltä asetuksen saa päälle.

Kun jakaminen on käytössä, niin käväistään vielä regeditilla tekemässä avain (32- bittinen DWORD arvo)
LocalAccountTokenFilterPolicy ja sille arvoksi 1, sijaintiin HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

Buutin jälkeen admin-jaot on käytössä.

Linkit lyhyeksi -tipsu

Asensinpa minäkin tuon FF 3.6:n. Oikolukukin lähti pelaamaan, kun haki itse uusimman version, mutta TinyUrl Creator ei näemmä pelaa tässä Firefoxissa. Asentuu, muttei tee mitään, eikä valikkoja ilmesty, tahi asetuksiin pääse.

Ratkaisin ongelman asentamalla Shorten URL -lisäosan:

https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/11423?src=api

Asetuksiin vain Tiny.pl ja "Copy to clipboard", niin taas mennään...

XP ja MPC Chrome tipsu

Paljastuipa tuossa pieni ongelma MPC Chromen kanssa.

XP ei sietänyt viimeistä IE8 paikkaa. Kone helähti siniruutuun buutissa. Vikasiedossa päivitys pois ja hakemaan päivitys Windows Updaten kautta.

Ilmoitti ensin, että tarvitaan IE5 tai uudempi. MPC:n lisäosa pois käytöstä ja jo onnistui.

Manuaaliasennus ja kaikki futaa. Kaatuilu johtui joko tuosta lisäosan päälläolosta asennuksen aikana tai sitten asiaan vaikutti se että päivitys oli alunperin asennettu etäpöytäyhteyden aikana. Sekin on joskus ollut haittatekijä.

Niin tai näin. Lisäosa pois päältä, jos Windows Updatea meinaa käyttää. 

(K)Ubuntu ja GRUB

Jos GRUBin kanssa on ongelmia, niin kannattaa huomioida, että (K)Ubuntun versioiden välillä 9.04 - 9.10 GRUB vaihtui. Niiden korjauskin on erilainen.

Toimivat ohjeet molempien korjaamiseen löytyy täältä:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1014708

Ja onpa siellä samassa ohjeet myös Vistan ja 7:n bootloadereille.

Mitä tarkoittaa esimerkiksi internetyhteyksien mainoksissa usein esiintyvä termi Mbit/s?

  Termi Mbit/s kuvaa tiedonsiirtonopeutta. Iso M tarkoittaa tässä yhteydessä megaa eli miljoonaa. Bit/s taas tarkoittaa bittiä sekunnissa. Eli lyhykäisesti ilmaisten Mbit/s tarkoittaa siis miljoonaa bittiä (tai toisin sanoen megabittiä) sekunnissa. Kuluttajaa hämää usein se, että kun tietoa lähdetään sitten tallentamaan, niin termi yllättäen vaihtuu ja puhutaankin tavuista, eikä biteistä.

   Tavu taas koostuu juuri näistä biteistä ja se kuinka monta bittiä tavu sisältää, riippuu tietokonejärjestelmien arkkitehtuurista. Onneksi kuluttajan ei tarvitse tällä kuitenkaan päätään vaivata, koska nykyisin käytetään pääsääntöisesti 8-bittisiä tavuja.

   Kuluttajahan törmää termiin tavallisesti silloin kun hän on tekemisissä internetliittymän nopeuden kanssa. Edellä olevan laskukaavan mukaan saisimme siis suoraan laskettua, että 1 Mbit/s tarkoittaisi tavallisesti 125 000 tavua sekunnissa, eli 125 kt/s.

    Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Johtuen käytetystä tiedonsiirtoprotokollasta tarvitaan aina ns. virheentarkistusta, jolla varmistetaan että tieto menee ehjänä perille. Tämän vuoksi asiakkaalle näkyvä tiedonsiirtonopeus on aina pienempi kuin ilmoitettu. Käytännössä tämä 1 Mbit/s internetliittymä voi välittää asiakkaalle tietoa ilman pakkausta maksimissaan n. 110 kt/s. Hyvänä peukalosääntönä voisi pitää sitä, että jakaa ilmoitetun maksimitiedonsiirtonopeuden kymmenellä, niin silloin saa arvon tavuina sekunnissa.

    Tällöin yhden megatavun kokoinen tiedosto siirtyisi asiakkaan koneelle yhden megabitin internetliittymällä noin kymmenessä sekunnissa.

    Jos puhutaan isommista siirroista, niin esimerkiksi kokonaisen DVD -levyllisen (tyypillinen elokuva) siirtoon 1 Mbit/s –liittymällä kuluisi näin ollen aikaa 4700 * 10 s. eli n. 13 tuntia olettaen että voidaan hyödyntää maksiminopeutta.

    Internetistä lataamisessa pitää kuitenkin aina muistaa, että nopeus juuri niin hidas, kuin on sen hitain kohta. Jos missä tahansa vastapäässä, tilaajapäässä tai niiden välillä on hidaste, niin tieto liikkuu aina sen mukaisella nopeudella. Ulkomailta on yleensä turha odottaa saavansa dataa useiden megabittien sekuntinopeudella. Suurilla yrityksillä onkin usein palvelimia ympäri maailmaa, jotta yhteysnopeudet saadaan aina pidettyä kohtuullisina.

    Jos tiedostojen kokoluokkia haluaa hieman hahmottaa, niin puhdas tekstidokumentti ilman kuvia on luokkaa joitain kymmeniä kilotavuja. Digikuvat tai MP3-musiikkikappaleet taas ovat kertaluokkaa suurempia, eli muutamia megatavuja. Elokuvat ja videopätkät taas ovat kuvanlaadusta ja pakkaustekniikasta riippuen kooltaan muutamista megatavuista aina kymmenien tuhansien megatavujen kokoisiin teräväpiirtoelokuviin.

    Eri liittymätyypeissä on tarjolla erilaisia maksimitiedonsiirtonopeuksia, johtuen esim. käytetystä tekniikasta. Perinteisessä ADSL-laajakaistassa rajoittavia tekijöitä ovat mm. etäisyys DSLAM:sta eli DSL-keskittimestä, keskuksessa käytetty tekniikka, sekä keskuksen ja tilaajan välissä olevan linjan laatu. Tietenkin myös keskuksesta maailmalle oleva runkolinjan välityskyky merkitsee, kun tilaajia on enemmän.

   Ilmateitse tietoa siirrettäessä rajoittavia tekijöitä ovat mm. etäisyys linkistä päätelaitteeseen, käytetty tekniikka ja taajuus. Ja tietenkin kapasiteetti linkistä eteenpäin.

   Asiakkaan laitteet harvoin rajoittavat yhteysnopeutta.

   Internetyhteyksissä yksityisasiakkaille tarjotaan pääsääntöisesti ns. asymmetrisiä liittymiä, eli saapuva nopeus on olennaisesti suurempi kuin lähtevä. Symmetrisissä liittymissä taas sekä lähtevä, että saapuva nopeus ovat samat. Nopeuspareille on määritelty omat standardinsa ja pareja ovat mm. 8/1 24/1.  Se että saapuvalle liikenteelle on määritelty huomattavasti suurempi nopeus, johtuu asiakkaiden internetkäyttäytymisestä. Asiakkailla on harvemmin tarvetta suurempiin tiedostojen siirtoihin koneeltaan internetiin päin. Yrityksillä tilanne on usein toinen.

   Jos mega-termin merkitystä haluaa rinnastaa esimerkiksi kameroihin, niin äärimmäisen yksinkertaistettuna, esim. kuvasuhteesta välittämättä, yhden megapikselin kamera kykenee ottamaan kuvan jonka koko on 1000 pistettä vaakasuunnassa ja 1000 pistettä pystysuunnassa. Kuvassa on siis 1000 * 1000, eli miljoona yksittäistä pistettä (pikseliä).

Miniläppärin levystä image ilman sisäistä CD/DVD -asemaa

Tuliko hankittua miniläppäri ja pitäisi saada asennuksesta image talteen? Clonezillalla onnistuu, kunhan saa sen tulille esim. USBin kautta. Heitin juuri imagen ulkoiselle USB-kovolle buutaten Clonezillan USB-CD/DVD -asemalla.

Clonezillan voi tuupata vaikka tikulle, jos ei tuota USB-CD/DVD -asemaa ole käsillä:

http://clonezilla.org/clonezilla-live/liveusb.php

ADSL-modeemi alkaa yht'äkkiä juonia Soneran laajakaistassa

Sonera näyttää päivittäneen joihinkin keskuksiin sellaista softaa, että voi aiheuttaa ongelmia joidenkin kaupanpäällisinä jakamiensa ADSL-modeemien kanssa.

Silloin kannattaa käydä kurkkaamassa modeemin valmistajan sivuilta, että löytyykö purkkiin uudempaa firmwarea.

Esimerkiksi varsin yleisenä jaeltuun modeemiin ZyXel P-660HW-D1 on tullut uusi firmis syyskuussa. ZyXelin firmiksiä voi hakea täältä (kohdasta "Tuki ja lataukset"):

http://zyxel.fi/web/

Adobe Reader 9 ja asennusongelma Vistassa

Uutta uljasta Adobe Reader 9.0:a asentaessa voi näköjään törmätä ilmoitukseen että prosessi 'explorer.exe' on suljettava ennen kuin asennusta voidaan jatkaa. Silloin täytyy napata tehtävienhallinta auki (alapalkissa hiiren toissijaista ja klikki kohdassa 'Tehtävienhallinta') ja tappaa prosessi 'explorer.exe' nappaamalla sen päällä hiiren toissijaisella ja valitsemalla 'Lopeta prosessi'.

Työpöytähän siinä tyhjenee samantien, mutta senhän saa palautettua asennuksen päätyttyä valitsemalla tehtävienhallinnassa |Tiedosto|Uusi tehtävä (Suorita...)| ja kirjoittamalla 'Avaa:' -kenttään 'explorer' ja heittämällä enteriä perään.

Jos tehtävienhallinnan ehti sulkea, niin sinne pääsee myös painamalla yhdistelmää CTRL + ALT + DEL ja valitsemalla sieltä 'Käynnistä Tehtävienhallinta'.

Thunderbird ja outo virheilmoitus

Törmäsinpä tuossa yksi päivä virheilmoitukseen TB:llä:

http://posio.biz/paper/tb.png

Epäilin hetken jo surinan lähtevän postin palvelinta, mutta vika olikin muualla.

Olin luonut viestin klikkaamalla suoraan lähettäjän kirjoittamaa sähköpostiosoitetta. Hänellä oli tullut typo osoitteensa kanssa ja oli kirjoittanut osoitteen loppuosan muotoon @gemail.com

Tämä aiheutti kyseisen virheilmon. Kun nyt testasin toimintaa laittamalla osoitteeksi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., niin TB osasi vastata suoraan ettei domainia ole.

http://posio.biz/paper/tb2.png

Outoa toimintaa ja saattaa aiheuttaa turhaa työtä, kun vika näyttäisi olevan muualla kuin onkaan.

XP ja varjot kuvakkeiden alla

Aina sitä oppii uutta. XP:ssä eivät näkyneet varjot työpöydän kuvakkeiden alla, eivätkä normaalikonstit purreet. Hetki kuukelointia ja löytyihän se syypää.

 http://forums.techarena.in/windows-xp-support/932032.htm

Tässä tapauksessa kohta 3. Muut kohdat olivatkin tuttuja ennestään

XP:ssä eivät mitkään USB -laitteet asennus automaattisesti

Joka päivä oppii uutta. Tällä kertaa XP ei asentanut mitään USB-laitetta automaattisesti, vaan kaikki ko. laitteet piti asentaa laitehallinnan kautta manuaalisesti. Muuten oli pelkkää huutomerkkiä.

Plug and palvelu oli käynnissä ja muutkin olivat siellä OK. USBien poisto laitehallinnasta ei auta, eikä muutkaan perinteiset konstit.

Järjestelmälokista sain sitten sen verran kiinni ongelmasta, että pääsin jäljille.

"Plug and Play -käyttöliittymän valintaikkunat on piilotettu tehdastilassa."

Tuo ei sinänsä paljon kerro, mutta kun on netti ja lontoonkieli hanskassa, niin johan löysin ratkaisun. Piti poistaa yksi tiedosto ja lähteä rekisteriä rukkaamaan.

Eli ensin poistetaan C:\WINDOWS\inf\infcache.1

Sitten asetetaan rekisteriarvot (jos löytyy) nollaksi.

Avaimet ovat:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup alta 'FactoryPreInstallInProgress' sekä 'AuditInProgress'

ja samat avaimet sijainnista:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Factory

Buutin jälkeen that's did the trick, niin sanoakseni...

Nokia E75 sähköpostin asennusongelma

Asentelin tuossa sähköpostin toimimaan E75:ssa ja meni ihan turhaan aikaa, ennen kuin Nokian eriskummallinen logiikka aukeni.

Eli puhelin on laitettava offline-tilaan, jotta normaali POP3/IMAP4-sähköpostitilin saa syötettyä. Muuten kun puhelin olettaa automaattisesti (vaikkei asiaa suoraan mainitsekaan), että vastapäässä on Exchange-servu. Eikä tuota oletusta saa muutettua (en ainakaan löytänyt), eikä ohje siitä missään kerro.

Ja taisihan tuossa olla nyt kun tarkemmin muistelen, myös tietoturvariski, koska onlinessa Nokia tallentaa palvelimelleen tilin tiedot. Eli siksikin tili kannattaa tehdä offlinessa.

Vistan sivupalkki-tipsu

Kaikkea sitä näkee kun vanhaksi elää. Vista menee buutissa aivan totaalijumiin, edes kello ei käy. Syypää sivupalkki, johon onnistuttu junttaamaan jotenkin toistasataa yhteystieto-gadgetia.

Fixaus:

Asenna CCleaner http://ccleaner.com

Lataa, asenna ja ota sen avulla pois käytöstä aina ajettavista ohjelmista sidebar.exe /autoRun valitsemalla se ja klikkaamalla 'Estä'.

Käynnistä kone ja avaa Resurssienhallinta (lippunappi + R ja lootaan 'explorer' ja enteriä perään).

Jos Resurssienhallinta on oletuksilla, niin avaa kohta 'Järjestä' laita valinta päälle kohtaan 'Asettelu' -> 'Valikkopalkki'.

Nyt saatiin valikkopalkki näkyviin, joten käväistään ottamassa valinnat pois kohdista 'Piilota suojatut käyttöjärjestelmätiedostot (suositus)' ja 'Piilota tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet' (tämä ihan muuten vaan). Päälle laitetaan valinta kohtaan 'Näytä piilotetut tiedostot ja kansiot'.

Nämä löytyvät Resurssienhallinnan valikkopalkista rimpsun 'Työkalut'
-> 'Kansion asetukset...' -> 'Näytä' perästä 'Lisäasetukset:' ikkunasta.

Seuraavaksi navigoidaan oman profiilin kohtaan %AppData%\Local\Microsoft\Windows Sidebar

Sieltä löytyy sitten tiedosto nimeltään Settings.ini

Tuo tiedosto sisältää sivupalkin asetukset ja vähimmällä pääsee kun poistaa koko tiedoston. Windows luo sen sitten uudestaan oletusasetuksilla seuraavan käynnistyksen yhteydessä.

Jos taas on viritellyt sinne omia juttuja, joita ei halua menettää, niin kannattaa koettaa muokata tuota iniä poistamisen sijaan.

Saastuneen Windows-koneen puhdistus

Turuilla ja toreilla törmää samaan harhaluuloon tämän tästä.

Eli siihen kuinka yksi ihmeohjelma intiasta riittää suojaamaan koneen haitakkeilta tai toinen ihmeohjelma siivoamaan ne pois. Ja aina olen koettanut muistaa puuttua keskusteluun ja mainita ettei tämä harhaluulo pidä kutiaan.

Tässä taas yksi esimerkki elävästä elämästä. Koneessa ajantasainen ja toimiva F-Secure Internet Security 2011. Osa käyttäjistä luulee että jo tämä yksinään tekee mahdottomaksi koneen saastumisen. Tämänkin koneen omistaja kiisti että oireet voisivat johtua haitakkeista. Koneessa ei voi olla pöpöjä koska siinä on FSIS 2011.

Niinpä. Ja samoinhan tosiaan kuulee tämän tästä että ajamalla jokin yksittäinen putsari koneesta tulee puhdas.

Ok, tutkitaanpa. Koneen FSIS 2011 sanoo täysskannauksen jälkeen ettei koneessa ole mitään mönkeröisiä.

Aha selma. Ajetaanpa useampia tutkia. Nro kolmepa sanookin näin:

http://posio.biz/paper/haitake.png

Tämäpä mielenkiintoista. Koneelle on siis ladattu selvästikin Roguewarea. Ja oikein toimiva exe. Ja FSIS on hiljaa kuin k*si sukassa. Ok poistetaan. Nyt nro 3:n mukaan siis kone puhdas.

Annas olla. Nro 5 on tätä mieltä:

http://posio.biz/paper/haitake2.png

Eli rekisterissä on vielä hämärää. No nyt täytyy koneen olla putipuhdas!

Höpö höpö. Nro 8 on tätä mieltä:

http://posio.biz/paper/haitake3.png

Eli eihän siellä lymynnyt enää kuin 1 troijalainen...

Että silleen. Ei ole tööttikoneelle siis sitä yhtä ihmesuojaa tahi putsaria vieläkään.

Kuinka saada vakiotekstit Firefoxissa

Löysin siihen näppärän lisäosan:

https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/Autopaste/

Huawei nettitikku-tipsu Windows seiskalle

Noissa näyttää ilmenevän vähän vaikka mitä häikkää Windows Vistan ja seiskan kanssa. Tässä parikin tipsua. Yhteys saattaa pätkiä ja katkoa mystisesti. Silloin kannattaa kokeilla näitä ohjeita:

http://tinyurl.com/3s35jmz

Toinen johon juuri törmäsin, oli että osa malleista on allergisia Avast!:n uusille versioille. Seiska saattaa jämähtää totaalisesti tai heittää BSOD:n. Vähimmällä pääsee kun vaihtaa tuolloin virustorjunnan johonkin toiseen.

Ubuntu 11.04 ja Unity pois -tipsu

Eipä napannut tuo uusi ulkoasu. Vanhassa vara parempi. Unityn saa vex seuraavasti:

Klikkaa oikean yläkulman kuvaketta nimen vieressä ja valitse alin vaihtoehto, eli "Järjestelmäasetukset". Klikkaa ryhmästä "Järjestelmä" kohtaa "Sisäänkirjautumisruutu". Klikkaa "Avaa lukitus" ja anna salasanasi. Laita valinnaksi "Valitse Perinteinen Ubuntu oletusistunnoksi". Kirjaudu ulos ja sisään, niin perinteinen Ubuntunäkymä on käytössä.

Win7 SP1 (ja miksei myös pupun versiopäivitys) tipsu

Huomasin aikoinaan että huoltokoneeni seiskaan ei uppoa näemmä SP1, vaan lyö heti hanskat tiskiin. En ole asialla päätäni vaivannut, mutta nyt tutkin missä mättää.

Ja syypää on se että seiskan SP1 ei näemmä suostu asentumaan koneeseen jossa on useampia kovalevyjä ja niin että niissä on myös aktiivisia osioita (käyttöjärjestelmäosioita buutti-parametrilla).

http://posio.biz/paper/7sp1.png

En jaksanut näin helteellä ryhtyä ruumiilliseen työhön, joten jätin piuhat sikseen ja BIOSin säätö olisi ollut myöskin rasittavaa, kun niistäkään ei suoraan näe (kun ei muista) mikä levy on mikäkin.

Joten otin seiskan levynhallinnan (diskmgmt.msc) kaveriksi ja laitoin seiskan levyä lukuunottamatta muut pois päältä, eli offlineen.

Tässä tarvittiin sitten extrakikka. Pupun levyä ei saanut offlineen, koska olin buutannut koneen GRUB2:n avulla, vaikkakin seiskaan. Eli käynnistin koneen ensin uudelleen , niin että painoin käynnistyksen yhteydessä F11 (tämän emon buuttivalintanappi) ja valitsin startattavaksi suoraan seiskan levyltä. Ja sitten suostui pupukin offlineen:

http://posio.biz/paper/7sp1_2.png

Ja johan alkoi SP1:kin upota koneeseen, vieläpä onnistuneesti.

Tämä homma kannattaa varmaan tehdä myös pupun seuraavassa versiopäivityksessä, niin ei GRUB2 sekoa (toivottavasti).

Windows 7 / Nokia 7020 / äänikirja - tipsu

Olen tuossa kuunnellut puhelimesta äänikirjoja lenkeilläni. Törmäsin kuitenkin ripatessani heti pariin pikku probleemaan.

Ongelma 1.

Kun pätkän nimen muuttaa, niin muutos ei näytä päivittyvän puhelimeen. Edes tiedoston poisto ja uudelleensiirto ei auta. Vasta kokonaan uuden tiedoston lisääminen päivittää kirjaston.

Ratkaisu:

Lisää uusi tiedosto tai käynnistä puhelin uudelleen.

Ongelma 2.

Äänikirjoille ei useinkaan saa raitatietoja netistä, joten ripattu näkymä seiskan Resurssienhallinnassa on tällainen:

http://posio.biz/paper/biisilista.png

Ja kun äänikirja koostuu useasta CD:stä, niin samannimisiä raitoja on silloin useita.

Tästä seuraa ongelma. Jos ämpäreiksi ripatut raidat siirtää siltään puhelimeen, niin kirjan kuuntelusta tulee mielenkiintoista. Kronologinen järjestys on päin pyllyä ja loppukohtaus tulee kovasti etuajassa :)

Mikäs siinä, nimetään raidat uusiksi? Jep, jep, eipä auta ainakaan minun noksussani. Se kun katsoo tuota raidan numeroa ja otsikkoa. Eli vaikka uudelleennimeät raidat, niin sillä ei ole mitään vaikutusta toistojärjestykseen. Ja jos katsoo puhelimesta toistolistaa, niin ei siellä näy raidan nimeä, vaan kunkin raidan otsikko.

Ratkaisu:

Nimetään raidat nousevaan järjestykseen, niin että toisen CD:n ensimmäinen raita on luvultaan isompi kuin ensimmäisen CD:n viimeinen raita jne.

Ja tässä tulee huomioida hieman normaalista poikkeava aakkostus. Numerot aakkostetaan merkkijonoina eli esim. raita 11 tulee ennen raitaa 2.

Valitaan kaikki raidat (vaikkapa näppäinyhdistelmällä CTRL + a raidat sisältävässä kansiossa) ja napataan hiiren toissijaisella valinnan päällä.

Klikataan alinta vaihtoehtoa, eli kohtaa 'Ominaisuudet'. Otetaan esille välilehti 'Tiedot'. Siellä alimmaisena on linkki 'Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot'. Klikataan sitä.

Nyt saadaan ikkuna jonka otsikkona on 'Ominaisuuksien poistaminen'. Klikataan (tässä tapauksessa) valinnaksi 'Poista seuraavat ominaisuudet tästä tiedostosta:'. Laitetaan valinnat kohtiin 'Otsikko' ja 'Numero'.

Sitten vain klikataan OK ja nyt on saatu poistettua kaikista raidoista nuo kuuntelujärjestystä sekoittavat tiedot. Eli nyt soittojärjestys määräytyy raidan nimen mukaan.

Tässä vielä asiaa selventävä kuva:

http://posio.biz/paper/biisilista2.png

PDFCreator-tipsu

Niin. Tuo PDFCreator on sinänsä hyvä softa ja olen sitä paljon käytellyt. Laittelin sen nyt ns. asennusrutiiniin ja jouduin tutkiskelemaan kuinkas saan automatisoitua siistin asennuksen. Vinkkejä oli netti pullollaan, mutta seiskaan ne eivät eivät purreet, ei sitten millään.

Muuten sain homman hoidettua koodaamalla dotnetillä asennussoftan, mutta hiton Pdfforge Toolbar 4.7 jäi aina kummittelemaan. Mikään löytämäni ohje ei siihen purrut. Aina se ilmestyi, teki sitten mitä hyvänsä. Manuaalisesti sen kyllä saa pois ohjauspaneelinkin kautta. Mutta asennuksen automatisointi siis oli tarkoitukseni.

Aikani pähkäiltyä ja tutkittuani löysin tuon pirun vempeleen asennuslogiikan. Tuo hiton palkki haetaan asennuksen yhteydessä netistä! Sitä ei siis ole asennuspaketissa lainkaan mukana.

Ja koska se haetaan aina netistä, niin siihen voidaan sisällyttää aina uusimmat kieroudet ettei se olisi liian simppeli kierrettävä.

No, homman saa yksinkertaisimmillaan kierrettyä niin, että asennuksen ajan pidetään pääsy nettiin poikki. Yhteys takaisin vasta kun asennus on varmasti ohi. Vielä ei ole palkkia ilmestynyt. Ja toivotaan että asianlaita pysyykin siinä.

Kaikenlaisia kiusoja. Se on kyllä outoa ettei F-Securen muuri kysele missään vaiheessa lupaa nettiinpääsyyn? Ja silti se palkki sieltä haetaan, jos netti vain on käytettävissä asennuksen aikana. Ja asennushan toimitetaan paikallisesta sijainnista.

Avast! -tipsu

Avast!-ohjelman ilmaisversiossa on jo jonkin aikaa ollut ärsyttävä ominaisuus. Eli tuoreempaa lisenssiavainta ei pääse syöttämään ennen kuin aikaa lisenssin loppumiseen on enää kuukausi. Ohjelman normaali poistaminen ja uudelleenasennuskaan ei tuota tietoa lisenssiavaimesta hävitä. Huono konsti se toki olisi muutenkin.

Uuden avaimen saa kuitenkin syötettyä, kun ensin pitää huolen ettei kone pääse nettiin ja sitten siirtää koneen kelloa/päiväystä niin kauas eteenpäin että nykyinen lisenssi vanhenee.

Sitten uudelleenkäynnistys ja nyt uuden avaimen pääsee antamaan. Sitten kello oikeaan, buutti ja kone nettiin, niin homma selvä.

Ubuntu 12.04 -tipsu

Do diin päivitys on tehty ja GRUB2 jälleen kerran sekosi. No se oli jo vanha vitsi ja korjasin vanhalla ohjeella, mutta tuli uusi kiva ongelma. Selvittely ei onneksi vienyt minuuttia enempää kun GIYF.

Eli jos silloin kerran pupu heitti oletuksena yläkulman painikkeet vasempaan kulmaan ikkunaa, niin nyt ne olivat tyystin poissa. Tässä ohje kuinka palaavat:

http://tinyurl.com/chfj8l4

Ubuntu ja kuvaongelma -tipsu

Taas joutui säätämään. Nyt hoksi pupun buutti että jäädynpä kohtaan "Stopping system V run level compatibility". Sain pupun käyntiin kun otin ensin CTRL + ALT + F1 ja kirjauduin tekstimoodiin, jossa starttasin X:n komennolla 'startx'. Vielä oli paneelit poissa, joten CTRL + ALT + T ja sinne komentoa 'gnome-panel'. Nyt sitten tutkimaan ja säätämään. Ongelman ratkaisi sitten lopuksi loitsu 'sudo apt-get update'.

3-G -tipsu

Virittelin tuossa varayhteyden iskuun. Hankin tällaisen lelun:

http://tinyurl.com/6dz9ftc

Piti haeskella tarkoin paikka mihin moisen ripustin, jotta sai kunnolla 3G:nä pelaamaan. Tuolla ko. operaattorilla kun on EDGE vieressä kyllä täysin kentin mutta 3G vasta n. 9 km päässä linnuntietä. Eli 3G pakotuskin tarpeen.

Löysin ideaalipaikan aikani haettuani mutta linjanopeus jäi mokkulan mukana tulleen lisäantenninkin kanssa silti luokkaan n. 500 kbit/s.

Tein sitten hyvin yksinkertaisen "vahvistimen", eli asettelin alumiinivuoan (tällaisen http://www.vinpak.fi/cat/product_details.php?p=1133 ) mokkulan taakse ja siinä se. Kenttä parani (vaikka signaalinvoimakkuus ei hallintaliittymän mukaan parantunutkaan) niin että nyt kamaa tulee keskimäärin 1,5 Mbit/s.

Ja nämä testit tein lataamalla Ubuntun pakettia.

MS Office / Libre Office - tipsu

Jos koneeseen on tarkoitus asentaa sekä Microsoftin Office että Libre Office, niin kannattaa huomioida yksi seikka. Suomenkielisen oikolukupaketin asennus Libre Officeen kaappaa Microsoft Officen käyttämiä tiedostopäätteitä.

Joten jos tarkoitus on esim. käyttää molempia mutta käyttää pääasiallisena teksturina Microsoftin Wordia, niin kannattaa asentaa Libre Office ensin + oikolukupaketti ja vasta sitten Microsoftin paketti.

Eroon OWAsta -tipsu

Olipa yksi toimija saanut kuningasajatuksen kesällä. Uudistaessaan sähköpostiympäristönsä, se oli poistanut Exchangesistaan tyystin POP3- ja IMAP-tuen. Ei ollut kuulemma kysyntää...

Mitä vielä, kunhan pokkuroivat MS:ia koettaessaan pakottaa kälyiseen OWA:an tai maksulliseen Outlookiin.

Edes Thunderbirdin lisäosa ei suostunut minulla toimimaan:

https://exquilla.zendesk.com/home

Mutta kun laittoi tämän Thunderbirdin kaveriksi, niin johan alkoi lyyti kirjoittamaan:

http://davmail.sourceforge.net/index.html

Canon prinsu ja 64 bit ajurit -tipsu

Ihmeiden aika ei ole ohi. Canonilta ei löytynyt suoraan tukea 64-bit seiskalle ja Pixma iP8500:lle. Joku ajurilisäpaketti vain, josta ei vaikuttanut olevan apua, mutta annas olla. Windows Update löysi reilun 12 megan paketin ja sen asennettuaan alkoi mustesuihkari taas wörkkiä.

GMail-tipsu, kuinka poistat GMail-tilistä plussaominaisuudet ja muut turhakkeet

Seuraava huomio GMailista. Kun GMail-tili on joskus luotu, niin sitä voi käyttää pelkkänä sähköpostina suht helposti. Eli he jotka vierastavat SoMea (kuten minä) ja tässä tapauksessa Google+ :aa, pääsevät siitä (ja on siellä muutakin poistettavaa) eroon GMail-tilillään seuraavasti:

Klikataan GMailin oikeassa yläreunassa olevaa tilin nimeä tai silhuettikuvaa (jos näkyy) ja nappaamalla sieltä kohtaa 'Tili'

http://posio.eu/paper/gmail_poisto.PNG

Sieltä otetaan tuo tilin poisto, niin alta tulee tilistä riippuen eri vaihtoehtoja. Yksi voi olla Google+ -ominaisuuksien poisto, tai sitten se otetaan pois valitsemalla erillisestä listasta (jossa voi olla kaikkea YouTube-tunnarista lähtien). Kuitenkin se on tuolla selvästi näkyvillä ja poisto etenee parilla stepillä loogisesti.

Oletuksena uusissa tileissä tuo Google+ on näemmä ihan vakiona nääs.

Intel Wireless PRO-tipsu

Asentelin tuossa vanhan Dell Latitude 510:n uusiksi ja aloin ihmetellä miksi nielee muistia kuin viimeistä päivää. Syylliseksi paljastui tuo otsikossa mainittu Intelin WLAN-kortin asennuksen kylkiäisenä tullut hallintasofta. En ryhtynyt poistamaan softaa, vaan poistin käynnistykset ja tapoin pysyvästi siihen liittyvät palvelut. Johan rauhoittui ja nyt muistinvaraus enää parisataa megaa kaikkineen softineen virustorjunnasta lähtien. Niin ja yhteys on WLANilla. Eli edelleenkin XP:n oma yhteyssofta kätevin ja näemmä kevein.

Avast!:n lisenssikoodin päivitys- tipsu Windowsille

Avast!:han muuttui vuosi pari takaperin sellaiseksi, ettei se antanut vaihtaa lisenssikoodia, kuin voimassaolon viimeisinä päivinä (30 pv) tai myöhemmin.

Perinteinen konsti tällaisiin ongelmiin on tällöin laittaa tilapäisesti tietokoneen päiväys aikaan, jolloin lisenssi on umpeutumassa tai umpeutunut, antaa lisenssi ja vaihtaa päiväys takaisin.

Tipsu tähän on siinä ettei päiväyksen vaihdon välissä tarvitse konetta käynnistää uudelleen, vaan riittää kun uudelleenkäynnistää Avast!:n palvelun.

Vaihda päiväys, jonka jälkeen -> lippu(Windows)-nappi + R -> 'services.msc' -> ENTER -> uudelleenkäynnistä Avast!:n palvelu 'avast! Antivirus' -> 'syötä lisenssikoodi' -> muuta päiväys takaisin
-> halutessasi starttaa vielä uudelleen ko. palvelu (ei pakollinen kuvio).

Windows 8 muisti loppuu -tipsu

Uusi töötti ja uudet kujeet. Tuli tuossa kasiläppäri kommentilla, että kone käyttökelvoton, koska muisti loppuu. Käyttäjä oli sekoittanut massamuistin ja keskusmuistin kommenteissa, mutta ei sen väliä, vikaa oli.

Ryhdyin tutkimaan ja toden totta, keskusmuisti on pakissa. Sammuttelin konetta ja käytin laturin ja akunkin irti, mutta niin vain näyttää muisti loppuvan heti kättelyssä. Epäilin näet että PackardBellin sammutusnappi alapalkissa ei toimisi oikein, vaan menisi vain lepotilaan.

No sitten sain muistin vapautettua tappamalla Nortonin Online Backupin. Luulin jo hetken että vika on siinä ja vain siinä, kunnes hokasin katsoa uptimen tehtävienhallinnasta. Viidettä vuorokautta, vaikka kone oli jo välillä tyystin virratta/akutta ja sammutettu ihan oikeaoppisesti :O

Kuukeliin kyssä ja that's it. Siinähän se. Mikkisoftan expertti kertoilee kysyjälle jotta:

"I would like to inform you that this is a known issue in Windows 8. The issue is associated with the Fast Startup component."

http://tinyurl.com/pw72xmw
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-performance /up-time-in-the-task-manager-is-incorrect/f21688ab-8991-4f51-8261-2ed2 3ecf5e3e

Ja vaikka linkin takaa saa sen kuvan että kyse olisi vain väärästä näyttämästä, niin ei ole, vaan ongelmia tulee kun huonosti koodatut sovellukset (kuten tuo Nortonin kakka) eivät vapauta normaalisammutuksessa/normaalitilanteessa muistia. Ennen pitkää kone on pakissa, vaikka olisi kuinka paljon muistia.

Eli otin tuon Nortonin kikkareen vex ja otin Fast Startupin pois käytöstä. Nyt vaikuttaa toimivan.

Win7 ja Avast! 9 -tipsu

Tähän olen joskus törmännyt vanhempienkin Avastien (ja IE:n) kanssa. Eli Avastin selainsuojaus ei tule aina toimeen IE10:n ja 11:n kanssa. Piti poistaa se Avast!:n komponenteista, jotta sai kaatumatta IE:n auki. Sama homma 10:llä ja 11:sta.

Windows 8 asennus - tipsu

Moni luulee että Windows 8:n käyttöönotto vaatisi mikkisoftan tiliä. Ei tarvitse ei, kuten silloinkin totesin, mutta tulipa uusi temppu vastaan. Eli Acer ei päästä käyttöönoton yhteydessä eteenpäin, jos ei tee/syötä Microsoft tiliä.

http://posio.eu/paper/kasikusetus.jpg

Mutta joo, kun pakittaa asennuksessa ja nappaa verkkoyhteyden vex (tai pitää irti verkosta jo alkujaan), niin jatkettaessa antaakin sitten laittaa ihan perinteisen tunnuksen/passun.

http://posio.eu/paper/kasikusetus2.jpg

Joko tämä on muuttunut välillä 8.0 -> 8.1 tai sitten Acer koettaa kusettaa oikein tosissaan. Oli se kyllä jo liki ensimmäisessä ruudussa sähköpostiosoitetta vailla. Kovasti tahtovat spämmätä Acerilla.

Win 8.1 -tipsu

Taas yksi heikennys päivityksessä 8.0:sta 8.1:een.

Hokasin ettei Joikun luoma verkko enää näkynytkään. Syy on kerrottu tässä.

http://tinyurl.com/pd8o6jd

Käsitöiksi siis menee yhdistäminen kellä on akuutimpi tarvis.

IE11 - tipsu

Hauska sattuma taas Windowsin kanssa. Win7:ssa ei saanut Microsoft Updatea otettua käyttöön.

Eli se minkä pitäisi onnistua näin:

"Valitse Windows Update -valintaikkunan Hanki päivityksiä muihin Microsoft-tuotteisiin -kohdasta Lisätietoja. Aloita Microsoft Updaten käyttäminen noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita."

Löysin tutkimalla syypääksi IE11:n. Siinä piti lisätä microsoft.com listaan domaineista joissa käytetään yhteensopivuusnäkymää.

Vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee, vai mikähän olisi sopiva sutkaus tuohon...

Ukkos-tipsu

Tervetullut muistutus. Eli varoituksen sana. Jatkojohtojen/jakorasioiden keinuvirtakytkimet (ne joissa palaa valokin), eivät estä ukkosta hyppäämästä yli.

Naapuri tuossa soitteli ja ihmetteli miksi modeeeminsa on mykkä, vaikka puhelinjohto oli ollut irti ja jakorasian päävirta katkaistuna nyt ukkosen aikana (täällä oli taas pirunmoinen ukkonen ja kerran löi ihan likikin).

Kerroin sitten karun totuuden ja annoin varalaitteen lainaan.

Privaatti-tipsu Firefoxille

Tästä lisäosa:

http://tinyurl.com/ny4elgj

Toimii myös Chromessa. Juttua täällä:

http://tinyurl.com/kzzjdc6

Avast -tipsu 2

Avast! on muutellut hieman aktivointi ja lisenssinuusimistaktiikkaansa.

Eli pikku tipsu. Kun asennat puhtaalta pöydältä Avast! Free Antiviruksen, niin heti kun kannat on päivitetty (ennen ei onnaa) lähde poistamaan asennus. Tässä vaiheessa ilmestyy valinta jolla saat yhdellä klikkauksella ilman rekisteröintejä ilmaisen vuoden lisenssin.

Linkki -tipsu

Aina sitä oppii. Hokasin tuossa justiin että nykyään (seiskassa) saa näemmä simppelisti internetlinkistä kaksi eri versiota työpöydälle. Toinen on sellainen että se aukeaa aina Internet Exploreriin ja toinen taas oletusselaimeen.

Jälkimmäinen on siis se tavallinen tapaus mutta tuo eka oli mulle uutta. Sellaisen saa aikaiseksi kun kiskoo sivun ikonin IE:ssä työpöydälle. Kun katsoo luodun kuvakkeen ominaisuuksia, niin sielläpä ei luekaan tyyppinä internet-linkki, vaan "Kiinnitetyn sivuston pikakuvake (.website)".

Eli jos filun pääte on ".lnk", niin on normitapaus ja jos taas ".website", niin on tämä aina IE:ssä avautuva.

Mulle hyödyllinen juttu ja tulen hyödyntämään ihan GPO:ssa. Osa selaimissa toimivista sovelluksista kun on sellaisia, etteivät ne toimi kunnolla kuin IE:ssä. Ja kun käyttäjä onnistuu sitten sössimään oletusselaimensa "vääräksi" tai muuten avaa sovelluksen "väärään" selaimeen, niin saa olla tutkimassa ja säätämässä.

Ja sitten varoituksen sana. Vaikka tuo on normipääte ja oletusohjelma on vaihdettavissa, niin en suosittele:

http://posio.eu/paper/linkkipaate.png

Kokeilin nääs ja laitoin Firefoxille. Sekosi mokoma ja alkoi aukomaan rajattomasti tyhjiä välilehtiä, kun moisen filun avasi.

Google -tipsu

En nyt ole varma mitä Digitodayn uutinen tarkalleen ottaen tarkoittaa, mutta kertaanpa sen aiemmin antamani vinkin.

http://tinyurl.com/l64d4tt

Eli jos tykkäät Googlen aiemmasta tavasta käsitellä hakujen asetuksia, niin estäpä NoScriptilla kuukeli.

Tässä on näkymä silloin:

http://posio.eu/paper/googlenoscript1.png

Ja tässä, jos ei ole estetty:

http://posio.eu/paper/googlenoscript2.png

Itse pidän näkymänäkin enemmän ensimmäisestä. Esimerkiksi paljon käyttämäni aikarajaus on tuossa estetyssä valmiina valittavissa.

Windows kasi järjestelmäpalautus-tipsu

Kävin hakemassa nyt sen uuden teraisen SSD:n. Laittelin menemään palautuksen Windows kasin omilla työkaluilla.

Eli buuttasin kasin asennus-DVD:lläni ja valikoiden kautta valitsin mikä image tuodaan. Tässä yhteydessä huomasin että palautuksessa näyttäisi olevan bugi.

Koneessa on neljä levyä ilman raidia. Tuon neljännen nyt korvaan isommalla. Jätin levyt paikalleen ja valitsin palautusvalikosta lisäasetusten takaa ettei niihin kosketa, ainoastaan uutta sorkitaan. Vaan eipä onnannut ei. Väitti ettei jotain limppua löydy.

Otin sitten ylimääräiset irti ja johan alkoi lyyti kirjoittamaan. Eli ylimääräiset levyt irti palauttamisen ajaksi. Kiinni ainoastaan levy jolle palautetaan ja jolta palautetaan (imagen sisältävä siis, jos on kiintolevyllä, eikä DVD:llä/ulkoisella).

CCleaner-tipsu

Kauanhan siinä menikin että asennuksen yhteydessä kysytyt valinnat olivat lähes ainoita pakkosäädettäviä juttuja CCleanerissa. 24 h säännön olen vain poistanut.

Mutta nyt on näemmä ilmestynyt 'Monitoring' -jutut 'Options' -kohdan alle. Eli jos ei poista erikseen käytöstä niin pörrää heti buutissa turhaan taustalla.

Tuli siis kaksi erikseen poistettavaa valintaa lisää, jos mielii uusinta käyttää.

Windows 8.1 päivitys -tipsu

Niinhän siinä sitten kävi kuten arvelin. Eli Microsoft on näemmä alkanut jaella päivitystä 8.0 -> 8.1 automaattisesti. En ole huomannut asiasta uutista, mutta sain nyt omakohtaisesti asian kokea. Mikäkö tällä sitten on merkitys.

Sillä on se merkitys että asiakkaita ei onneksi vieläkään pakoteta hankkimaan/käyttämään Microsoftin tiliä/Windows-kauppaa, jotta koneelle tulee/asentuu kriittiset päivitykset. Tietohan on ollut että päivitys ei onnistuisi kuin kaupan kautta Microsoft-tilin ollessa pakollinen kikkare.

Minulla ei siis moista ole, vaan käytän paikallista tiliä ja näin olen muillekin koneet laitellut. Mutta nyt siis tupsahti tällainen ikkuna eteen:

http://posio.eu/paper/1_8_1-800.jpg

Tässä pikaohje epätietoisille kuinka päivityksen voi tehdä ja mitä huomioida. Minulla oli käytössäni nopea kone ja nopea levy, joten keskivertokoneella hommaan saattaa vierähtää omaani verrattuna pitkäkin tovi, vaikka minulla meni koko hommassa vain puolisen tuntia ja siihen sisältyvät kuvien ottamiset ja 27 päivitystä + useampi buutti.

Hyväksyin siis homman ja klikkasin OK.

Kone rouskutteli hetken...

http://posio.eu/paper/2_8_1-800.jpg

Buuttasi...

http://posio.eu/paper/3_8_1-800.jpg

Ilmoitteli määrittävänsä jotain...

http://posio.eu/paper/4_8_1-800.jpg

Ja tässä kohtaa huomio. Tuon jälkeen ruutu meni mustaksi, muttei kuitenkaan pois päältä ja meni useita minuutteja ennen kuin ruutuun ilmestyi mitään elämää. Tämä huomio siksi että hitaiden marketkoneiden omistajat voivat hätääntyä ja luulla että homma tyssäsi johonkin. Niissähän ei nykyään useinkaan ole edes lediä indikoimassa kiintolevyn aktiivisuutta ja hitaalla koneella se minun muutama minuutti on todennäköisesti heillä paljon pitempi odotus.

Lopulta kuitenkin buuttasi taas ja alkoi tehdä muita valmisteluja...

http://posio.eu/paper/5_8_1-800.jpg  

Sitten päästiinkin asetusten määrittämiseen...

http://posio.eu/paper/6_8_1-800.jpg

Tuossa kannattaa valita Mukauta ja päästään säätämään tarkemmin...

http://posio.eu/paper/7_8_1-800.jpg

Valitsin tuossa Ei, koska olen tuunannut itse verkkoni ilman wizardeja ja taitaapa siinä kaivaa vain verta nenästään, jos omistaa ihan oikean kotiverkon.

Seuraavat valinnat laitoin ao. kuvan mukaisesti, eli poistin virheraportoinnin.

http://posio.eu/paper/8_8_1-800.jpg

Seuraavaksi ehdotti tällaista....

http://posio.eu/paper/9_8_1-800.jpg

Eli kaikki mahdollinen juoruiltaisiin eteenpäin. Ei kiitos minulle, joten säätelin näin...

http://posio.eu/paper/10_8_1-800.jpg

Sitten pääsinkin kirjautumisikkunaan...

http://posio.eu/paper/11_8_1-800.jpg

Hauska typo muuten tuossa "Anna &salasana"

Mainosti kauppaansa...

http://posio.eu/paper/12_8_1-800.jpg

Lopetteli...

http://posio.eu/paper/13_8_1-800.jpg

Päästyäni kirjautumaan huomasin että kaupalle oli tullut minulle turha kuvake ja Classic Shell oli poissa...

http://posio.eu/paper/14_8_1-800.jpg

Asensin Classic Shellin takaisin ja tarkistin käyttiksen version...

http://posio.eu/paper/15_8_1-800.jpg

Tsekkasin päivitykset ja löysi 26 uutta ja tärkeää...

http://posio.eu/paper/16_8_1-800.jpg

Vaati asennuksen jälkeen taas buutin...

http://posio.eu/paper/17_8_1-800.jpg

Ja nyt törmäsin uuteen käytökseen. Buutin jälkeen ei mennytkään suoraan kirjautumisikkunaan vaan vaatii ensin klikkauksen eri näkymässä...

http://posio.eu/paper/18_8_1-800.jpg

Käynnistyttyään kävin vielä tsekkaamassa päivitykset ja löytyi vielä yksi tärkeä päivitys. Asensin senkin, eikä vaatinut buuttia, joten tällä erää homma oli siinä. Saas nähdä milloin tyrkyttää sen update 1:sen...

Word 2010 -tipsu

Keissi että ko. ohjelma tulosti vain tyhjän lapun. Asetukset pielessä ja näin korjaus:

'Tiedosto' -> 'Lisäasetukset' -> kohta 'Tulostettaessa tämä asiakirja:' ja sieltä kohdasta 'Tulosta vain lomakkeen tiedot' valinta pois.

Ja jos asetus ei korjattuna pysy (kuten ei tässä tapauksessa), niin korjaa se vika näin:

----

In Word, press Alt+F11; the Visual Basic Editor opens. Press Ctrl+G to activate the Immediate window. In that window, type

     NormalTemplate.OpenAsDocument

and press Enter. Normal opens, but note that it may not be on top of all windows. You can close the Visual Basic Editor. Make the desired changes to the Normal file, and then save and close it. If the changes you have made have not been recognized as changes (the Undo button is not activated), press Spacebar, then Backspace to "dirty" the file, thus ensuring that the template will actually be saved.

----

http://tinyurl.com/m6so3ns

end faq